Geweld tussen regering en oude guerrilla Mozambique laait op

Het leger heeft gisteren guerrillabeweging Renamo aangevallen. De in 1992 getekende vrede is in gevaar.

Het leger van Mozambique heeft gisteren een land- en luchtaanval uitgevoerd op een junglebasis van Renamo, een voormalige guerrillabeweging en sinds twintig jaar een legale oppositiepartij. Renamo zegt dat door de aanval het vredesakkoord van 1992 is verbroken en de oorlog in Mozambique opnieuw is begonnen. Renamo leider Afonso Dhlakama is gevlucht.

Er heerst al maanden een impasse tussen Renamo en de regeringspartij Frelimo. Renamo voelde zich achtergesteld bij regeringsbenoemingen in onder meer de Nationale Verkiezingscommissie. Na het akkoord van 1992 mocht Renamo driehonderd man onder de wapens houden. Leider Dhlakama trok zich eind vorig jaar terug op zijn guerrillabasis Sathunjira in het midden van Mozambique. Sindsdien deed Renamo enkele aanvallen op regeringssoldaten en een politiebureau.

Het ooit door racistische blanken in het toenmalige Rhodesië en ZuidAfrika opgerichte Renamo vormt geen groot militair en politiek gevaar meer voor het regerende linkse Frelimo. Maar de grote economische groei en buitenlandse investeringen de afgelopen jaren kunnen wel in gevaar komen. Mozambique beschikt over grote voorraden steenkool en gas.

De brute oorlog tot 1992 vernietigde vrijwel alle infrastructuur van Mozambique. Uiteindelijk werden Dhlakama en zijn mannen met geld van de VN uit de bush ‘gekocht’ door hen villa’s en auto’s te geven in de hoofdstad Maputo. Dat leidde tot politieke stabiliteit maar de positie van Frelimo bleef onaantastbaar. Ondanks de corruptie onder het bewind van president Armando Guebuza wist Renamo geen electorale winst te boeken en kon Frelimo de wensen van de oppositie negeren. Daarom keerde een gefrustreerde Dhlakama terug naar zijn bushkamp.

Renamo is inmiddels vermoedelijk te zwak om een nieuwe oorlog te beginnen maar kan met kleine aanvallen wel het positieve aanzien van Mozambique in gevaar brengen.