Georgische geldschieter Jordania verkoopt aandelen Vitesse

Merab Jordania in april van dit jaar, tijdens de opening van het nieuwe trainingscomplex van Vitesse.
Merab Jordania in april van dit jaar, tijdens de opening van het nieuwe trainingscomplex van Vitesse. Foto ANP / Koen van Weel

Merab Jordania is niet langer eigenaar van Vitesse. De Georgiër heeft al zijn aandelen overgedaan aan de Rus Alexander Chigirinskiy. Dat maakte de Arnhemse club vanmiddag bekend.

Het prioriteitsaandeel, dat onder meer is bedoeld om de continuïteit en onafhankelijkheid van Vitesse te waarborgen, blijft in handen van de stichting Vitesse-Arnhem.

In het persbericht zegt Jordania dat Vitesse “de noodzakelijke stappen heeft gezet” op weg naar een succesvolle toekomst en dat hij daarom het moment juist acht om afstand te doen van zijn aandelen. Chigirinskiy, zo zegt hij, ondersteunde hem vanaf het begin in de plannen met de club.

Chigirinskiy zegt blij te zijn met de “talentvolle selectie, kwalitatieve hoogwaardige technische staf, topsportaccommodatie en sterk management” die hij nu overneemt.

Het was groot nieuws toen Jordania in augustus 2010 Vitesse kocht. De club zat in financiële problemen, maar kon door de steenrijke Georgiër weer vooruitkijken. Sterker nog: de bomen groeiden plotseling weer tot in de hemel. “Niet schrikken: Vitesse gaat vanaf nu voor de landstitel”, zei aftredend voorzitter Maasbert Schouten.

Landskampioen werd Vitesse nog niet, maar na een slecht seizoen 2010/2011 (15e) ging het wel beter: de club eindigde de afgelopen twee seizoenen als zesde en vierde. Jordania zorgde bovendien voor een nieuw, modern trainingscomplex, dat dit voorjaar geopend werd.

    • Peter Zantingh