Geen ontslag voor 75-jarige

Doorwerken na het bereiken van de pensioenleeftijd is niet zonder risico’s. Dat ontdekt Intratuin als hij zijn 75-jarige bloemenmeisje wil ontslaan. Intratuin vindt 75 een mooie leeftijd om afscheid te nemen, maar de vrouw wil nog zeker twee jaar doorwerken.

Het tuincentrum stapt naar de kantonrechter Bergen op Zoom om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van haar leeftijd. Volgens Intratuin is dit goed voor de doorstroom van de arbeidsmarkt en is er bovendien een verhoogde kans op arbeidsongeschiktheid.

De kantonrechter overweegt dat onderscheid naar leeftijd alleen is toegestaan als onderdeel van een wettelijk beleid om de arbeidsparticipatie van een bepaalde leeftijdsgroep te vergroten of bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Van allebei is in dit geval geen sprake. De arbeidsovereenkomst is twee weken voordat de vrouw 65 werd voor onbepaalde tijd verlengd.

Intratuin voert nog aan dat het hem als werkgever toch vrij staat om het bedrijf naar eigen inzicht in te richten. Maar de rechter ziet hierin geen zwaarwegende bedrijfsbelangen die contractontbinding zouden kunnen billijken. Kortom, de vrouw mag weer aan het werk in de bloembinderij.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl