Fox News wordt volwassen, tot ergernis van links Amerika

Het conservatieve Fox News wordt alleen maar populairder, met een nieuwe presentatrice en hippe reuzen-iPads.

Megyn Kelly in de make-up voor haar debuut als anchor van Fox News
Megyn Kelly in de make-up voor haar debuut als anchor van Fox News Foto AP

Met hun dwarse optreden in de begrotingscrisis hebben de Republikeinen het danig verpest onder gepeilde Amerikanen. Dat wil niet zeggen dat het rechtse geluid uit de mode is. Integendeel, zo laat de Amerikaanse tv-zender Fox News juist deze maand zien.

De kijkcijfers zijn solide, vooral die van de sport- en nieuwsprogramma’s. Nieuwe anchor Megyn Kelly doet het goed. De reuzenschermen in de nieuwsshows trekken de aandacht. De leiding van moederbedrijf 20th Century Fox blijft in handen van Rupert Murdoch, de conservatieve vader van het media-imperium. Om de Amerikaanse schrijver Mark Twain te parafraseren: de berichten over het nakende einde van het Fox News Channel zijn zwaar overdreven.

Met Megyn Kelly (42) heeft de tv-zender voor het eerst in tien jaar een nieuwe anchor woman gelanceerd. En al in haar eerste week als anchor woman wist Kelly progressieve Amerikanen tot woede te drijven, zoals ze dat graag zien bij Fox.

Kelly is al jaren een rijzende ster en werd aanvankelijk als het ‘redelijke geluid’ van de omroep omschreven: een kritische, verholen feministe waar ook niet-conservatieven aan kunnen wennen. Maar de afgelopen dagen is gebleken dat zij gewoon de Fox-lijn volgt. Niet het desastreuze optreden van de Republikeinen in de begrotingscrisis kreeg de meeste aandacht in haar nieuwe programma The Kelly File, maar de ‘stugge’ houding van president Obama. Niet het risico waar Tea Party-senator Ted Cruz de wereldeconomie aan blootstelde, door de begrotingsbespreking te gijzelen, maar het ‘schandaal’ dat een monument voor oorlogveteranen werd afgesloten.

The Kelly File wordt dagelijks om negen uur ’s avonds uitgezonden: de toptijd voor kijkers en adverteerders. Het is ook het moment waarop Rachel Maddow (40) bij progressievere concurrent MSNBC haar onversneden linkse Rachel Maddow Show presenteert. Kelly tegen Maddow, dat werd in de Amerikaanse media als een interessante strijd gezien. De eerste avond haalden zij gelijke kijkcijfers. Maar op dag twee verdubbelde Kelly haar score. MSNBC beet in het stof. De gepikeerde MSNBC-voorzitter Phil Griffin riep ‘onmogelijk’ en eiste nader onderzoek van de kijkcijferautoriteit Nielsen. Dat onderzoek kwam er en de cijfers klopten, zo bleek vorige week.

Fox News is wat Democraten love to hate. Niets roept in het Witte Huis en in de progressieve kringen van New York en Los Angeles meer ergernis op dan het succes van de zender. Kelly voedt die haat. Ze staat geprogrammeerd na The O’Reilly Factor, een talkshow van de aartsconservatieve presentator Bill O’Reilly. Prompt is Kelly hem en alle andere talking heads op televisie voorbij gesneld. In Kelly’s debuutweek had Fox News het op drie na grootste marktaandeel van alle zenders, veel beter dan MSNBC (20e) en CNN (23e).

Soms komt Fox in het nieuws om niet-politieke redenen. De middag-anchor Shepard Smith was laatst te zien in een studio te midden van gigantische schermen die oogden als iPads op steroïden. Dat waren de nieuwste aanraakschermen van Microsoft, waarvandaan beelden direct live op de tv kunnen worden gezet. Op internet maakten Fox’ critici zich vrolijk over de schermen. Volgens hen lieten die vooral zien hoe ‘piepklein’ de figuren van Fox zijn. Die oogden inderdaad als karikaturen, maar een columnist van de website MediaBistro sprak van „een extreem zeldzame en ambitieuze transformatie”. De nieuwe technologie en nieuwe gezichten als Kelly zijn volgens hem tekenen van het volwassen worden van Fox News.

Bij het moederbedrijf 20th Century Fox heerste onlangs wel onrust. Het kampte met een kleine revolte onder aandeelhouders. De Australische magnaat Rupert Murdoch staat nog altijd aan het roer als bestuursvoorzitter én CEO. Twee grote aandeelhouders willen een einde maken aan die machtige dubbelrol. Als redenen voeren zij de politieke invloed van Murdoch op, alsmede het afluisterschandaal rond het dagblad News of the World in Groot-Britannië, en het „gebrek aan evenwicht”, vooral bij Fox News. Vrijdag werd hun resolutie weggestemd in Los Angeles.

De les? De aanpak van Fox blijft kijkers en dus ook adverteerders trekken. Dat is moeilijk te verteren voor linkse types als Phil Griffin van MSNBC, maar een feit is het.

    • Diederik van Hoogstraten