Facebook: onthoofdingen toegestaan

De ‘volledig ontblote vrouwenborst’ blijft verboden op Facebook, maar onthoofdingen zijn nu weer toegestaan. Je mag er alleen niet bijschrijven dat je onthoofdingen toejuicht, want dan zou het ‘verheerlijken van geweld’ zijn, en dat is wel tegen de regels.

Zo meldt de website van BBC News. In mei had het sociale netwerk nog filmpjes van onthoofdingen verboden, maar verschillende gebruikers meldden aan de BBC dat ze weer terugzijn. Desgevraagd gaf Facebook toe dat het verbod was teruggedraaid.

Een woordvoerder tegen de BBC: „Facebook is altijd een plaats geweest waar mensen hun ervaringen kunnen delen, vooral als ze betrokken zijn bij controversiële zaken, zoals schendingen van de mensenrechten, terrorisme en geweld. Mensen delen zo’n video om het te veroordelen. Als het onthoofden zou worden aangemoedigd, dan zou onze aanpak anders zijn.” Volgens de woordvoerder werkt Facebook aan een filter waarmee gebruikers zichzelf kunnen beschermen tegen schokkend materiaal.

Volgens psychologen en actiegroepen zou het tonen van onthoofdingen blijvende psychische schade bij de kijkers kunnen veroorzaken. Het aanvankelijke verbod kwam tot stand in samenspraak met de Family Online Safety Institute, een organisatie die streeft naar een familievriendelijk internet. Directeur Stephen Balkam is niet gekend in de beleidswijziging, terwijl zijn organisatie wel in de beveiligingsadviescommissie van Facebook zit: „Uit dien hoofde had ik toch wel een seintje verwacht.”