ETA-terroriste komt vrij na uitspraak mensenrechtenhof

Een activist van een organisatie voor slachtoffers van terrorisme houdt een affiche omhoog met een foto van Inés del Río.
Een activist van een organisatie voor slachtoffers van terrorisme houdt een affiche omhoog met een foto van Inés del Río. Foto AFP / Javier Soriano

Inés del Río, de dader van een bloedige aanslag in Madrid die in 1986 het leven kostte aan twaalf mensen, moet worden vrijgelaten. Dat heeft een Spaanse rechtbank vandaag besloten, meldt persbureau AP. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gaf gisteren opdracht de ETA-terroriste vrij te laten.

De inmiddels 55-jarige Del Río werd in 1987 veroordeeld tot 3.828 jaar cel voor verschillende aanslagen voor de Baskische terreurbeweging ETA. Ze zou in 2008 eigenlijk al vrijkomen, maar dit werd op verzoek van de staat uitgesteld tot 2017.

Het Europees mensenrechtenhof oordeelde dat Del Río sinds vijf jaar onrechtmatig vastzit en onmiddellijk moet vrijkomen. Spanje is Del Río een schadevergoeding van 30.000 euro verschuldigd. De staat kan niet tegen de uitspraak in beroep.

Nabestaanden van slachtoffers hebben woedend gereageerd op de uitspraak van het hof, schrijft NRC-correspondent Merijn de Waal in de krant van vandaag.

Hoewel het vonnis uit Straatsburg door juristen algemeen verwacht werd, reageerde vooral rechts Spanje hoogst verontwaardigd. De invloedrijke organisatie van terreurslachtoffers AVT sprak van een ‘Dag van Laaghartigheid’. „De rechtsstaat is gebroken.” De regeringsgezinde rechtse krant La Razón schreeuwde vanochtend ‘onrecht’ van haar voorpagina.

De Spaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd dat de vrijlating van Del Río zou kunnen leiden tot vrijlatingsverzoeken van meer dan honderd veroordeelde terroristen en moordenaars. Dit heeft volgens Merijn de Waal te maken met de zogenoemde Parot-doctrine, een uitzonderingsregel die bepaalde groepen gevangenen elke kans op vervroegde vrijlating ontneemt.

De afgelopen jaren zijn de straffen van circa 150 ETA- en andere terroristen verlengd met ‘Parot’. Evenals die van een beperkte groep zedendelinquenten (vooral serieverkrachters en kindermoordenaars) wier daden tot grote maatschappelijke verontwaardiging leidden. Zeker 54 ‘etarras’, acht leden van andere gewapende groepen en veertien ‘gewone’ criminelen hebben nu een precedent in handen om onmiddellijke vrijlating te vragen. In de komende maanden en jaren loopt hun aantal nog verder op.

    • Laura Klompenhouwer