Een Russische homo zal zich nooit in roze laten zien

Wie: Irena Filippova

Leeftijd: 41

Wat: Accordeonist, theatermaker

Waar: ‘Pauw & Witteman’, 18 oktober

None

De vriendschap tussen Rusland en Nederland kon de afgelopen week wel enige pleitbezorgers gebruiken. De eerste keuze voor talkshows zijn dan (ex-)correspondenten als Pieter Waterdrinker en Jelle Brandt Corstius. Maar er zijn natuurlijk ook Nederlanders met een Russische achtergrond, zoals danseres en beroepsjurylid Euvgenia Parakhina en actrice Victoria Koblenko, ook al is die Oekraïens van geboorte.

Er moest versterking worden gevonden. Hier en daar horen en zien we radiocorrespondent Sophia Kornienko (34) en bedrijfsjurist Oxana van der Molen-Yumatova (44), die prachtig precieus Nederlands spreekt, als een tolk in de Sovjettijd.

Maar onze meest opvallende nieuwe Russische vriendin is Elena Filippova (41), die met een theatershow door het land trekt om Nederlanders meer vertrouwd te maken met de Russische cultuur en muziek. Bij Pauw & Witteman zong ze een loflied op de Nederlandse man („Is geen Don Juan, maar groenteman, ijscoman, zakenman, zachtaardig, kijkt liever naar voetbal dan naar een vrouw”). Ze kan er over oordelen want haar partner is Hans Visser, gitarist en een van de oprichters van folkrockgroep Flairck.

Ze kwam echter niet voor de liefde hierheen, maar omdat het Haags conservatorium haar uitnodigde voor een vervolgstudie accordeon. Eerder studeerde ze met hetzelfde instrument cum laude af in Rostow aan de Don. In een interview met Viva (2009) vertelt ze hoe haar vader, die in de luchtmacht van het Rode Leger diende, haar als klein meisje dwong om dat grote gevaarte te bespelen.

Dat is misschien een van de verschillen tussen Russische en Nederlandse tradities, waar ze smakelijk over kan vertellen. Hier wordt niemand met harde hand aangespoord om zichzelf te overwinnen. Nederlanders zijn wel meer naar buiten gericht. Een Russische homoseksueel zal nooit roze dragen, dat doe je gewoon niet. Het zou in haar ogen goed zijn om eens een film te maken over gewone Nederlandse homo’s, die bijvoorbeeld samen een kind opvoeden.

Telegraaf-correspondent in Moskou Pieter Waterdrinker hielp haar meteen uit de droom: zo’n film zal in het huidige Rusland nooit vertoond worden.

Hans Beerekamp

De tv-recensent verwelkomt iedere week een nieuwkomer in de mediacarrousel.

    • Hans Beerekamp