Droomstart in Eindhoven voor hightech startups

In Eindhoven start Startupbootcamp HighTech XL Tien veelbelovende startups mogen zich razendsnel ontwikkelen Ze krijgen mentoren en een werkplek

Uit 850 startups mogen er 11 deelnemen aan de bootcamp. Linksboven: Joan Raventos (28).
Uit 850 startups mogen er 11 deelnemen aan de bootcamp. Linksboven: Joan Raventos (28). Foto’s Jan Dirk van den Burg

Verslaggever

Joan Raventos moet zichzelf af en toe in de arm knijpen om er zeker van te zijn dat hij niet droomt. „Mijn leven is in één klap veranderd”, vertelt de Spaanse werktuigbouwkundige terwijl hij uitkijkt over de uitgestrekte vijver van de High Tech Campus in Eindhoven. De futuristische kantoorgebouwen rond de vijver vormen het kloppende hart van de Eindhovense onderzoekscampus, het meest gewilde bedrijventerrein voor hoogwaardige technologische bedrijven in Nederland.

Vorige week hoorde de 28-jarige Raventos dat zijn bedrijf zich hier, tussen de paradepaardjes van de kenniseconomie, mag vestigen. Met zijn hoge resolutie 3D-printer, won hij samen met tien andere bedrijven het programma Startupbootcamp HighTech XL. Dat geeft hem de kans zijn uitvinding de komende zes maanden in sneltreinvaart verder te ontwikkelen.

Raventos, baggy broek, piercings in neus en oren, ontmoet in een zaal boven het Wellness Center van de Eindhovense campus voor het eerst de andere teams, die na een selectieproces uit 850 wereldwijde startups zijn uitverkoren voor het programma. De techneuten blijken al verschillende patenten op hun naam te hebben staan. Een manier om de eerste stappen van DNA-analyse te versnellen. Een goedkope op zonne-energie draaiende waterzuiveringsinstallatie. Revolutionair isolatiemateriaal, gemaakt uit het restafval van rijst. Een chip die zonnepanelen tot 20 procent efficiënter maakt.

Het Eindhovense programma, dat vanaf 11 november voor het eerst van start gaat, is een zogeheten ‘accelerator’: een door investeerders gesponsord traject dat startups helpt bij het ontwikkelen van hun onderneming. „We zijn een snelkookpan”, zegt bedenker en mede-oprichter Guus Frericks. „Onder hoge druk realiseren wij in een paar maanden waar bedrijven anders twee jaar over doen.” Frericks bekleedde verschillende topposities in de hightechindustrie, onder meer bij Philips en chipmaker NXP. Dankzij initiatieven als de High Tech Bootcamp blijft Eindhoven een van de meest innovatieve regio’s in de wereld, benadrukt de Brabander. Vandaag loopt hij trots als een pauw door de zaal om ‘zijn’ startups bij het programma te verwelkomen.

Goed idee, maar weinig verstand

Het acceleratorprogramma, het enige in zijn soort op het Europese vasteland, biedt de startups niet alleen een werkplek op de High Tech Campus in Eindhoven, maar ook 15.000 euro leefgeld plus een netwerk van 130 ‘mentoren’ uit de top van de hightechindustrie. „Dat laatste is het allerbelangrijkste”, zegt Frericks. „Startups hebben vaak geweldige ideeën, maar weinig verstand van de markt waarin zij willen opereren en nauwelijks contacten in het bedrijfsleven. Vandaar de begeleiding door mentoren. Zij openen deuren.”

De startups krijgen de droomstart niet cadeau. In ruil ontvangt het programma een belang van acht procent in de bedrijven. Frericks: „Natuurlijk is het voor ons een gok of de bedrijven het gaan maken. Maar wij doen er door de strenge selectie en de intensieve begeleiding alles aan om hun slagingskans zo groot mogelijk te maken.”

De kantoorruimte voor de jonge bedrijven op de High Tech Campus is een cruciaal ingrediënt voor het gehoopte succes, zegt Frericks. „Hier loop je mogelijke partners en investeerders letterlijk tegen het lijf.” Op de campus, gevestigd op het oude onderzoeksterrein van Philips, werken 8.000 onderzoekers van 60 verschillende nationaliteiten voor talloze hightechbedrijven, waaronder technologiegiganten als IBM, Intel, Philips en chipmaker NXP. De ‘slimste vierkante kilometer van Nederland’ is goed voor de helft van de patentaanvragen in het land.

Werkloze kunstenaar

Maar het ontwikkelen van een succesvolle startup is niet voor iedereen weggelegd. „Om het te maken moet je tot het uiterste gaan, risico’s durven nemen”, waarschuwt Frericks. Dat spreekt Raventos, de uitvinder van de hoge resolutie 3D-printer, wel aan. Als werkloze kunstenaar in het door de crisis geteisterd Spanje, besloot hij anderhalf jaar geleden zijn leven radicaal om te gooien. Als 3D-kunstenaar was hij ontevreden over de huidige generatie 3D-printers. Te langzaam, en niet precies genoeg. Hij besloot werktuigbouwkunde te gaan studeren zodat hij zijn eigen 3D-printer kon bouwen. Acht prototypes en talloze doorgehaalde nachten later heeft hij met een chemicus en vier andere teamgenoten een 3D-printer ontworpen die op hoge resolutie kan printen met een speciaal ontwikkelde vloeistof. Het apparaat print voxels (pixels met een xyz-as) van 25 micron (duizendste millimeter), zes keer kleiner dan de 3D-printers die momenteel op de markt zijn. „Het is de beste 3D-printer ter wereld”, zegt de jonge ondernemer zonder ironie.

De laatste anderhalf jaar waren een gekkenhuis. „Dag en nacht werken, weinig slaap, verwaterde sociale contacten.” Hij verwacht het komende half jaar evenmin achterover te kunnen leunen. „Ik kom hier niet om van de omgeving te genieten.” Die werkhouding ziet hij ook bij de andere geselecteerde startups. „Dit zijn mensen met een passie om het best mogelijke product te ontwikkelen. En daar hebben ze bijna alles voor over.” Hij heeft vorige week, al huilend bij de bekendmaking van de winnaars, een nieuw levensmotto bedacht: je moet lijden voor het verwezenlijken van je droom.

    • Reinier Kist