‘Drones VS doden veel onschuldige burgers’

Amerika schendt internationale wetgeving met luchtaanvallen in Pakistan en Jemen waarbij onschuldige burgers zijn gedood. Dat schrijven de mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch (HRW) in twee afzonderlijke rapporten die vandaag worden gepubliceerd.

De organisaties vragen de VS om opheldering over burgerdoden bij luchtaanvallen tegen vermeende terroristen. Deze worden vaak uitgevoerd met onbemande vliegtuigjes, zogeheten drones. Mogelijk is er sprake van oorlogsmisdaden, aldus de rapporten.

Amnesty International onderzocht twee aanvallen in Noord-Waziristan, de Pakistaanse regio waar de VS regelmatig drones inzet. Bij de ene aanval kwam een 68-jarige vrouw om die met haar kleinkinderen groente aan het oogsten was. In het andere geval vielen er achttien burgerdoden.

HRW volgde een soortgelijke aanpak in Jemen: ze interviewden negentig mensen over zes droneaanvallen tussen 2009 en 2013. De drones doodden 82 mensen, onder wie ten minste 57 onschuldige burgers.

De aanvallen in Jemen voldeden volgens HRW niet aan de richtlijnen die de Amerikanen zichzelf hebben gesteld. President Obama zei in mei dit jaar dat de VS alleen aanvallen uitvoeren op mensen van wie ‘een acute dreiging uitgaat’ en ‘als het bijna zeker is dat er geen burgers zullen omkomen of gewond raken’. (Reuters, AP)