Drie verdachten Kunsthalroof bekennen schuld aan diefstal

Op deze foto van 18 oktober 2012 is een lege plek te zien waar eerst het schilderij La Liseuse en Blanc et Jaune van Henri Matisse.
Op deze foto van 18 oktober 2012 is een lege plek te zien waar eerst het schilderij La Liseuse en Blanc et Jaune van Henri Matisse. Foto AP / Peter Dejong

Drie Roemenen hebben vandaag schuld bekend aan de diefstal van zeven kunstwerken uit de Kunsthal in Rotterdam. Dat meldt persbureau AP.

Eerder tekenden Radu D., Alexandru B. en Eugen D. al een verklaring waarin ze schuld bekenden, maar nu hebben ze de diefstal ook voor de rechtbank in de Roemeense hoofdstad Boekarest toegegeven. Zij gaven aan de diefstal te willen bekennen in de hoop dat de straf aan de lage kant uitvalt.

Verdachten voor het eerst sinds start proces aan het woord

Het ontkennen van de kunstroof heeft volgens redacteur Lex Boon, die de Kunsthalfroof voor NRC volgt, ook weinig zin, omdat er “heel veel bewijs” op tafel ligt. De verdachten hangt een celstraf van zeven tot twintig jaar boven het hoofd.

Het is voor het eerst sinds de start van het proces in augustus dat de verdachten zelf aan het woord zijn gekomen. De officiële schuldbekentenis is van belang, want als de rechter ermee akkoord gaat kan het proces redelijk snel afgerond worden. Als dat niet het geval is komt er een volledig proces, inclusief het horen van alle getuigen. Mogelijk wordt de vernietiging van de schilderijen dan ook meegenomen in het proces, waardoor het nog een jaar of langer kan duren voordat de verdachten een straf opgelegd krijgen.

Kunstwerken in de as. Of toch niet?

De schilderijen zijn nog steeds spoorloos. De verdachten verklaarden de schilderijen naar Roemenië te hebben gebracht om te verkopen op de zwarte markt. Daar zouden ze zijn ondergebracht bij de moeder van hoofdverdachte Radu D. Zij bekende eerst dat ze de kunstwerken heeft verbrand, maar ontkent dit nu.

In het fornuis van de vrouw denkt men resten van verf, linnen en spijkers te hebben gevonden. Volgens D. worden de spijkers die zijn gevonden in het dorp waar hij vandaan komt, Carcaliu, ook wel gebruikt om “wandjes aan elkaar te timmeren”.

“De werken zijn niet vernietigd. Of ze wel of niet verkocht zijn, weet ik niet.”

“Ze zijn bij mijn moeder opgehaald door een man uit de Oekraïne, Vladimir Vladimirenko. Zijn adres in Londen heb ik, maar niet zijn adres in Amsterdam. Ik heb hem ontmoet toen ik in Londen leefde.”

Waarom hij stal weet D. niet, waarom hij koos voor de Kunsthal wel

D. wist in de rechtbank geen antwoord op de waaromvraag achter de diefstal. Wel wist hij te vertellen waarom zijn oog viel op de Kunsthal.

“Ik heb veel musea buiten Roemenië bezocht, maar daar was de beveiliging altijd goed. Bij de Kunsthal was die het niet. Zo slecht heb ik het nog nooit gezien. Bijvoorbeeld geen individuele beveiliging van waardevolle kunstwerken.

“Ik dacht daarom dat het vervalsingen waren, maar dat ik ook daarvoor op de markt goede prijzen zou kunnen krijgen.”

Buiten, bij de rechtbank in Boekarest waar de verdachten van de Kunsthalroof vandaag, 22 oktober, terechtstaan. Foto Reuters / Bogdan Cristel

Advocaat wil rechtszaak tegen Rotterdam en Kunsthal

De rechtszaak tegen de verdachten werd vandaag hervat. Bij aanvang van de zitting liet de advocaat van Radu D. weten dat hij een rechtszaak wil beginnen tegen de Kunsthal en de gemeente Rotterdam. Zij hadden de kunstwerken beter moeten beschermen, vindt raadsman Catalin Dancu.

De “kunstroof van de eeuw” vond vorig jaar plaats in de nacht van 15 op 16 oktober. De dieven stonden binnen enkele minuten buiten met hun buit. De rechtszaak gaat op 19 november verder.

Nrc.nl publiceerde vorige week een reconstructie van de Kunsthalroof. De multimediale longread is hier te lezen.