Dode en negen gewonden bij brand in Zeist

Een hoogwerker van de brandweer wordt gebruikt om bewoners van seniorenflat de Grote Koppel naar beneden te brengen.
Een hoogwerker van de brandweer wordt gebruikt om bewoners van seniorenflat de Grote Koppel naar beneden te brengen. Foto ANP / AS Media

Bij een brand in een seniorenflat in Zeist is vanavond een persoon om het leven gekomen. Negen anderen zijn naar een ziekenhuis gebracht. De brandweer is de brand inmiddels meester, meldt een woordvoerder.

De brand brak rond 19.30 uur door nog onbekende oorzaak uit in een woning op de vijfde etage van de flat aan de Clomp, waarin vooral ouderen wonen. Vanwege de rook die vrijkwam bij de brand en omdat de bewoners slecht ter been zijn werd besloten tot ontruiming over te gaan.

Meerdere verdiepingen zijn ontruimd. Hoeveel mensen hun woning precies hebben moeten verlaten, weet de woordvoerder niet, maar hij schat dat het er zeker twintig zijn. De bewoners worden in een naastgelegen pand opgevangen. Of zij vanavond weer naar huis kunnen, is nog onduidelijk. “Dat ligt aan de schade en of er nog veel rook hangt.”

Doordat bij de brand veel rook vrijkwam, had de brandweer moeite de brandhaard te bereiken. Onder meer de gang stond volledig onder de rook. Bewoners stonden op hun balkon om aan de rook te ontkomen. De brandweer heeft ze daar weggehaald.

Twitter avatar SpikeyWA Spikey De bejaarden komen 1 voor 1 naar buiten. #brand #Zeist #GroteKoppel http://t.co/uXTleLdZ4f

Het omgekomen slachtoffer werd ook in de rook gevonden. Waardoor het slachtoffer is omgekomen en of het gaat om de bewoner van de woning waarin de brand uitbrak is, is nog onduidelijk. De negen gewonden hebben vooral rook ingeademd.

De Veiligheidsregio onderzoekt of de bewoners inmiddels terug kunnen keren:

Twitter avatar vrutrecht VR Utrecht #Zeist #Clomp We zijn momenteel de flatwoningen aan het ventileren, er worden metingen verricht om te kijken of bewoners kunnen terug keren.

(NRC/Novum)