De belegger krijgt z’n lef weer terug

De Nederlandse belegger wil zijn vermogen weer vergroten, in plaats van behouden. Hij speelt minder vaak op zeker.

None

De Nederlandse belegger heeft zijn angst voor de financiële crisis overwonnen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van vermogensbeheerder Schroders dat TNS Nipo vandaag heeft gepubliceerd.

Het is het vierde jaar dat Schroders met deze beleggingsbarometer het sentiment peilt onder 305 Nederlandse beleggers met een vrij belegbaar vermogen van 50.000 euro of meer.

In 2011 en 2012 was het behoud van vermogen nog het belangrijkste beleggingsdoel van de private beleggers. Dit jaar stellen ze hun prioriteiten anders. Hun angst is verdwenen: er wordt belegd om het vermogen te vergroten.

400 punten

De terugkeer van de vermogende belegger is ook duidelijk te zien op de AEX. De Amsterdamse aandelenbeurs nadert de grens van 400 punten en gaat daarmee weer naar hetzelfde niveau als vijf jaar geleden, voor de crisis uitbrak. Destijds waren er zo’n twee miljoen Nederlandse beleggers actief op de aandelenbeurs. Door de crisis daalde hun aantal tot iets minder dan een miljoen. Inmiddels is hun aantal weer gestegen naar ongeveer 1,3 miljoen.

Kentering

„Er is nog geen sprake van euforie onder de beleggers, maar het laat wel een verandering zien in hun denken”, zegt Michel Vermeulen, algemeen directeur van Schroders Benelux. „Private beleggers zijn zeer gevoelig voor berichten die ze opvangen uit de media. Het slechte nieuws van de voorbije jaren lijkt af te nemen. Er komen nu vaker positieve berichten en dat moedigt de belegger aan.”

Het gevolg is dat steeds minder beleggers kiezen voor veel zekerheid bij het beleggen. Vorig jaar koos nog 81 procent voor zekerheid, dit jaar 70 procent. Van de ondervraagde beleggers zegt een op vijf van plan te zijn meer risico’s te nemen.

De beleggers zijn dan ook een stuk minder bezorgd in vergelijking met de voorgaande jaren. Iets meer dan 75 procent van maakt zich geen zorgen meer over zijn beleggingsportefeuille. Dat is een stijging van ongeveer 20 procent in vergelijking met de resultaten van vorig jaar.

De beleggers zeggen dat ze lessen hebben getrokken uit de crisis en daarom nu hun risico’s spreiden en meer nadenken over de lange termijn.

Het vrij belegbaar vermogen is in de meeste gevallen afkomstig uit spaargeld: ongeveer 69 procent. Een op de vijf ondervraagden zei dat hij de komende maanden meer spaargeld naar de beurs zal brengen.

„Dat is een belangrijk bewijs van de toegenomen durf”, zegt directeur Vermeulen, „omdat er in Nederland veel kapitaal op de spaarboekjes staat.”

Comeback van Europa

De beleggers hebben voornamelijk Nederlandse beleggingsportefeuilles, blijkt uit het onderzoek. Het afgelopen jaar daalde het aantal beleggingen in Nederland licht met 4 procent. „We zien dat jonge beleggers buitenlandse investeringen soms verkiezen boven Nederlandse”, zegt Vermeulen.

De zorgen over de eurocrisis nemen eveneens langzaam af; de beleggingen in de rest van Europa stijgen licht met 2 procent. Vonden de meeste beleggers Europa de afgelopen twee jaar het meest risicovolle gebied om te investeren, in dezelfde periode is hun wantrouwen gedaald van 30 procent naar 10 procent.

Vermeulen: „Eenzelfde patroon deed zich ook voor toen een paar jaar geleden de crisis uitbrak in de Verenigde Staten. Dat zorgde voor onrust bij de beleggers. Maar vanaf het moment dat er weer positieve berichten doorsijpelden, keerde de belegger ook terug naar de Verenigde Staten.” Ongeveer 18 procent van de beleggers maakt plannen om binnen de zes maanden te investeren in de Verenigde Staten.

Er heerst wel enige onzekerheid over de opkomende markten en China. De meeste ondervraagde beleggers gaan ervan uit dat China de nieuwe grootmacht van het komende decennium wordt, maar slechts 2 procent van hen is van plan om daar het komende half jaar ook daadwerkelijk te gaan beleggen.

Dat komt volgens Vermeulen door de aanhoudende berichtgeving over corruptie in China.

Bescherming

Het is opvallend dat de beleggers nauwelijks bang lijken voor inflatie. Van hen gaat driekwart ervan uit dat de inflatie gelijk blijft of slechts licht zal stijgen. Daarom neemt bijna 60 procent er geen specifieke voorzorgsmaatregelen tegen. Slechts eenderde van de beleggers geeft aan dat hij belegt in aandeelfondsen die beschermingen bieden.

Volgens Vermeulen komt dat doordat het grootste deel van de beleggers ouder is dan 60 jaar. Zij hebben een inflatie van meer dan 10 procent meegemaakt in de jaren 80. Vermeulen: „De huidige inflatie van een paar procent jaagt hen dus geen angst aan.”

    • Piet van de Velde