Briljante acteurs

Gaan // Theater God van de Slachting Senf Theaterpartners Tot maart 2014. godvandeslachting.nl

Een elfjarige jongen verbrijzelt met een stok de snijtanden van zijn vriendje. Een opzettelijke verminking of het gevolg van een uit de hand gelopen ruzie? De kinderen komen niet in beeld, wel hun ouders. Twee echtparen die in alle beschaving deze oneffenheid willen wegpoetsen. De Franse Yasmina Reza schreef met God van de Slachting (2006) een even meeslepend als onheilspellend toneelstuk, waarin redelijkheid en welgemanierdheid snel omslaan in het tegendeel: liederlijke scheldpartijen, drankzucht, huwelijkscrisis. Regisseur Gijs de Lange heeft een kwartet briljante acteurs tot zijn beschikking: Huub Stapel en Anneke Blok brengen een verzoeningsbezoek aan Paul R. Kooij en Johanna ter Steege. In een heftige enscenering, waarin kotsen van de zenuwen door Blok heel erg kotsen is, wervelt de voorstelling voorbij. Fraai laten spel en regie zien dat de vriendjesstrijd niets is in vergelijking tot het slagveld dat volwassenen aanrichten.

    • Kester Freriks