Bijvangst

Dat met het bijvangstverbod – de discard ban die de EU heeft afgekondigd – begint wel erg straf te worden. Eind augustus sleepte een Urker visser in Noorse wateren met het uitzetten van de netten een paar dode scharretjes van een vorige trek terug het water in. Volgens onze zeebonken van de PW 477 waren

Dat met het bijvangstverbod – de discard ban die de EU heeft afgekondigd – begint wel erg straf te worden. Eind augustus sleepte een Urker visser in Noorse wateren met het uitzetten van de netten een paar dode scharretjes van een vorige trek terug het water in. Volgens onze zeebonken van de PW 477 waren het er maar zeven, de inspecterende Noorse koddebeier hield het op helemaal dertig stuks. Boete: 16.000 euro. Bam! Want alle bijvangst moet naar de wal gebracht om daar gewogen en geadministreerd te worden.

Los van die groteske sanctie is dit een extra treurig geval, want uitgerekend deze reder, de Osprey Group, vist met flyshooters, een licht vistuig dat een kolossale sprong voorwaarts betekent ten opzichte van de bodemploegende, dieselslurpende boomkorren. Hun gequoteerde scholvangst is daarnaast MSC-gecertificeerd.

Het is misschien niet onbegrijpelijk dat een discard ban in het leven is geroepen om de cumulatieve bijvangst te verkleinen, maar het blijft in de kern toch een administratieve maatregel. Iederéén zou ermee geholpen zijn als het loont om de bijvangst gewoon op te eten.

Bijvangst (zoals scharretjes, grondels, steenbolk, horsmakreel) opeten? Voor wie dit een ridicuul idee vindt: rode poon, zeeduivel, zeewolf, mul en harder waren eerst ook niets waard, die gingen over de muur. Dus de ‘smaak’ van de eter is uiterst plooibaar – en overigens: oesters en mosselen gebruikten ze vroeger in armere streken van Ierland en Portugal om landbouwgrond te verrijken.

Eén bijvangstvisje geeft op de vismarkten al het goede voorbeeld: de grote pieterman. In kookboeken verdwijnt die steevast in de bouillabaisse, maar dat is te weinig eer voor het stevige vlees dat aan dat van de Sint Pietersvis doet denken. Laat de pietermannen wel door de visboer schoonmaken, want ze kunnen lelijk steken met hun giftige rugvin en stekels op het kieuwdeksel. Rooster de hazelnoten een paar minuten in een drupje olijfolie en laat afkoelen. Kraak de afgekoelde hazelnoten en meng met twee eetlepels olijfolie, zout en peper.

Snijd de venkel overlangs in dunne plakken, overgiet met olijfolie en rooster ze een paar minuutjes aan iedere kant.

Bestrooi de filets met zout en peper en bak ze aan beide zijden in de olijfolie, vel eerst.

Meng de salade met de fijn gesneden kruiden en een dressing van notenolie en azijn.

Leg op een bord wat geroosterde venkel, een filet, daarop sla en verkruimelde hazelnoten, bedruppel met dressing.

Voorgerechtje: 4 pietermanfilets, met vel 2 venkelknollen 50 g hazelnoten olijfolie hazelnootolie witte wijnazijn boter bosje munt bosje basilicum gemengde sla

    • Menno Steketee