Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Amnesty: Amerikaanse drone-aanvallen mogelijk oorlogsmisdaden

Een Amerikaanse drone vliegt boven Kandahar in het zuiden van Afghanistan.
Een Amerikaanse drone vliegt boven Kandahar in het zuiden van Afghanistan. Foto AP / Kirsty Wigglesworth

De Verenigde Staten hebben mogelijk oorlogsmisdaden gepleegd door slachtoffers te maken bij onwettige drone-aanvallen in Pakistan. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport dat vandaag is verschenen. Amnesty roept de VS op openheid te geven over de omstreden drone-aanvallen.

Amnesty onderzocht de 45 drone-aanvallen waarvan bekend is dat ze tussen januari 2012 en augustus 2013 plaatsvonden in de Pakistaanse provincie Noord-Waziristan. Deze provincie, gelegen in het noordwesten van het land, krijgt meer drone-aanvallen te verduren dan andere provincies. Amnesty hekelt in het rapport het gebrek aan transparantie over de aanvallen van de kant van de Amerikanen:

“De geheimzinnigheid die het drone-programma omgeeft geeft de Amerikaanse regering een ‘license to kill’ die niet binnen het bereik van rechtbanken of de standaarden van het internationaal recht ligt. Het is tijd voor de VS om helderheid te geven over het drone-programma en degenen die verantwoordelijk zijn voor de schendingen ter verantwoording te roepen.”

Hoewel drone-aanvallen volgens Amnesty onder bepaalde omstandigheden wettig kunnen zijn, rapporteert de organisatie dat er regelmatig burgerslachtoffers vallen bij de aanvallen. Zo kwam in oktober 2012 een 68-jarige vrouw om het leven toen ze groenten aan het plukken was met haar kleinkinderen. In juli vorig jaar werden 18 arbeiders, onder wie een veertienjarige jongen, gedood bij een reeks drone-aanvallen op een Pakistaans dorpje aan de grens met Afghanistan.

Lees hier het rapport van Amnesty:

HRW: burgerdoden door drone-aanvallen in Jemen

Bij Amerikaanse drone-aanvallen in Jemen zijn, tegen de regels van het internationaal recht in, ook burgerslachtoffers gevallen, meldt Human Rights Watch vandaag in een rapport. De organisatie deed onderzoek naar drone-aanvallen van de VS in Jemen in de periode 2012-2013. Ook werd één aanval uit 2009 onderzocht. HRW stelt dat er 82 doden bij de aanvallen vielen, onder wie 57 burgers.

Human Rights Watch waarschuwt dat de burgerslachtoffers de strijd van Amerika tegen Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland alleen maar bemoeilijken. “Jemenieten vertelden ons dat zij de VS net zo vrezen als Al-Qaeda-op-het-Arabische-Schiereiland.”

Bekijk een video van HRW over de aanvallen:

Lees hier het rapport van HRW: