Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Ajax lijdt onnodige nederlaag bij Celtic

Middenvelder Beram Kayal (C) van Celtic wordt gefeliciteerd door zijn ploegmaten.
Middenvelder Beram Kayal (C) van Celtic wordt gefeliciteerd door zijn ploegmaten. Foto AFP / Ian Macnicol

Ajax is ook in het derde groepsduel van deze Champions League zonder overwinning gebleven. De Amsterdammers gingen vanavond met 2-1 onderuit bij Celtic.

Voor de Schotse landskampioen scoorden James Forrest op slag van rust uit een strafschop en Baram Kayal in de tweede helft. Ver in blessuretijd deed Lasse Schöne nog iets terug voor Ajax:

Stefano Denswil speelde aan Amsterdamse zijde een negatieve hoofdrol. De verdediger veroorzaakte de strafschop waaruit Forrest de 1-0 maakte en veranderde bij de 2-0 een afstandsschot van Kayal van richting. Doelman Jasper Cillessen was daardoor in een klap kansloos.

Ajax deed zichzelf op Celtic Park tekort, want behoudens de twee tegengoals had het eigenlijk weinig van de thuisploeg te duchten. Bovendien lieten de Amsterdammers zelf een aantal grote kansen onbenut. Na een half uur schoot routinier Christian Poulsen op de paal. Het gebeurde in een fase waarin Ajax na een stroperig begin de overhand kreeg.

De tegengoal van Celtic kwam dan ook compleet uit de lucht vallen. Anthony Stokes ging in de 44e minuut gewillig naar de grond toen hij door Denswil uit balans werd gebracht. Forrest liet vervolgens vanaf de penaltystip Cillessen kansloos.

Celtic breidt voorsprong uit in tweede helft

Ajax kwam vol goede moed uit de kleedkamer en kreeg snel een grote kans op de gelijkmaker. Thulani Serero faalde echter vrij voor doelman Fraser Forster. De rekening kreeg Ajax direct gepresenteerd toen Celtic op de tegenstoot de 2-0 maakte. Kayal schoot van afstand op doel en had geluk dat Denswil zijn poging van richting veranderde.

Het stug verdedigende Celtic zat in een zetel en had bovendien over het aanvallende onvermogen van Ajax niet te klagen. Kolbeinn Sigthorsson en Serero kregen open kansen om de spanning terug te brengen, maar zij hadden het vizier niet op scherp.

Diezelfde Serero kreeg nog eenmaal de schijnwerpers op zich gericht. Na een forse charge op de Zuid-Afrikaan mocht invaller Nir Biton met direct rood inrukken. In de vierde minuut van de blessuretijd redde Schöne met een schitterend afstandsschot nog de Amsterdamse eer.

AC Milan speelt gelijk tegen Barcelona

Het andere duel in groep H, tussen AC Milan en Barcelona, eindigde in 1-1. Robinho bracht de Italianen al vroeg op voorsprong, maar halverwege de eerste helft zorgde Lionel Messi voor evenwicht. Met zeven punten gaat Barcelona aan de leiding, op twee punten gevolgd door Milan. Celtic, dat de eerste twee wedstrijden verloor, is met drie punten derde. Ajax heeft met een schamel puntje uit drie wedstrijden de rode lantaarn in handen. (Novum)