Advocaat verdachte Kunsthalroof wil rechtszaak tegen Rotterdam

Op deze foto van 18 oktober is een lege plek te zien waar eerst het schilderij La Liseuse en Blanc et Jaune van Henri Matisse.
Op deze foto van 18 oktober is een lege plek te zien waar eerst het schilderij La Liseuse en Blanc et Jaune van Henri Matisse. Foto AP / Peter Dejong

De verdachten van de roof uit de Kunsthal in Rotterdam willen een rechtszaak beginnen tegen de gemeente en de Kunsthal. Dat heeft de advocaat van de hoofdverdachte, Catalin Dancu, vandaag gezegd.

De rechtszaak tegen de verdachten van de megaroof, waarbij zeven werken werden gestolen, gaat later vandaag verder. De gang van het proces is tot nu toe onvoorspelbaar geweest. Bij een vorige zitting in september lieten de advocaten bijvoorbeeld weten dat zij het onderzoek naar hun cliënten willen laten heropenen.

‘Advocaten roepen wel vaker iets’

Volgens kunstredacteur Daan van Lent moeten de uitspraken van de advocaten af en toe met een korrel zout worden genomen.

“Ze roepen wel vaker dingen. Het is nog lang niet zeker dat Dancu de zaak ook echt aanspant.”

Eerder zeiden de advocaten dat de aanklacht onvolledig is en fouten bevat. Zo zou de Triton Foundation in het proces nog steeds als benadeelde partij worden aangemerkt. Dat, terwijl de verzekeraar na het betalen van de schade van 18,1 miljoen euro de eigenaar zou zijn.

Advocaat Maria Vasii zei vorige maand:

“In februari heeft de verzekeraar al betaald en sindsdien is die de nieuwe eigenaar van de gestolen werken. De aanklacht is pas in juli afgerond, maar toch wordt de verzekeraar niet genoemd. Blijkbaar waren de aanklagers hiervan niet op de hoogte.”

Vijf verdachten bereid schuld te bekennen in ruil voor lagere straf

De zes verdachten staan in de Roemeense hoofdstad Boekarest terecht voor inbraak, diefstal ‘met grote gevolgen’ en medeplichtigheid. Vijf van hen hebben aangegeven schuld aan diefstal of medeplichtigheid te willen bekennen in ruil voor een lage straf.

De strafmaat kan variëren tussen zeven en twintig jaar cel. Of de rechter denkt dat de schilderijen ooit worden gevonden, is bepalend voor de de hoogte van de uiteindelijke celstraf. Naar het lot van de schilderijen loopt nog steeds een apart onderzoek. Gevreesd wordt dat zij werden verbrand.

Nrc.nl publiceerde vorige week een reconstructie van de Kunsthalroof, die vorige week precies een jaar geleden plaatsvond. De multimediale longread is hier te lezen.