Aantal wanbetalers hypotheek neemt nog toe, maar stijgt minder snel

Een passant bekijkt het woningaanbod van Makelaardij Van Daal in Delft.
Een passant bekijkt het woningaanbod van Makelaardij Van Daal in Delft. Foto ANP / Guus Schonewille

Het afgelopen halfjaar zijn er bijna 10.000 mensen met een betalingsachterstand op de hypotheek bij gekomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR). In totaal hebben sinds 1 oktober 91.812 consumenten een betalingsachterstand op hun hypotheek.

Hoewel het aantal mensen met een betalingsachterstand dus blijft stijgen, vlakt de stijging van het aantal mensen met een achterstand volgens het BKR voor het eerst in twee jaar af. Algemeen directeur Peter van den Bosch zegt daarover:

“De afgelopen twee jaar steeg het aantal achterstanden steeds sneller. De procentuele toename over het afgelopen halfjaar bedroeg 12,1%. Het halfjaar daarvoor was dat 13,2%.”

‘Begin van positieve ontwikkeling’

Volgens het schuldenadministratiebureau is het echter nog te vroeg om nu te spreken van een trendbreuk. “Het zou het begin van een positieve ontwikkeling kunnen zijn, maar het totaal aantal consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek groeit nog steeds”, aldus Van den Bosch.

De BKR registreert een betalingsachterstand als consumenten een achterstand van meer dan 120 dagen hebben op het betalen van hun hypotheek. Pas als de achterstand volledig is ingelopen verdwijnt de wanbetaler uit de administratie van de BKR.