Zes doden bij bomaanslag op bus in zuiden van Rusland

Russische hulpdiensten zijn aan het werk bij de bus waar vandaag een bom ontplofte.
Russische hulpdiensten zijn aan het werk bij de bus waar vandaag een bom ontplofte. Foto Reuters / Russian Emergencies Ministry

Bij een explosie in een bus in het Russische Volgograd zijn vandaag zes mensen omgekomen. Dat meldt persbureau AFP. Zeven mensen raakten gewond. De nationale antiterrorismecommissie zegt dat het gaat om een bomaanslag. In de bus zaten veertig passagiers.


View Larger Map

Een lokale afdeling van veiligheidsdienst FSB onderzoekt wat zich precies heeft afgespeeld. De explosie vond plaats net na het middaguur, oftewel 14.05 lokale tijd. In eerste instantie was niet duidelijk of het ging om een terroristische aanslag, omdat ook rekening werd gehouden met een explosie van de brandstoftank.

De aanslag gefilmd met een dashboardcamera van een auto achter de bus:

Eerdere aanslagen vonden plaats in metro en op vliegveld

In Rusland en Russische deelstaten vinden vaker bomaanslagen plaats. In de Zuid-Russische stad Stavropol vielen in 2010 bijvoorbeeld zeven doden nadat een bom tot ontploffing was gebracht. Dat gebeurde enkele maanden na de terroristische aanslagen in de Moskouse metro waarbij veertig doden vielen. Begin 2011 vielen 35 doden na een zelfmoordaanslag op internationale luchthaven Domodedovo.

Dodelijkste aanslag buiten Noord-Kaukasus in jaren

Veel van de aanslagen worden toegeschreven aan islamitische rebellen en opstandelingen uit de Noord-Kaukasus.

De aanslag in Volgograd is volgens Reuters de dodelijkste buiten de Noord-Kaukasus in Rusland in bijna drie jaar. De stad aan de rivier de Volga ligt negenhonderd kilometer ten zuidoosten van Moskou en zo’n duizend kilometer boven Sotsji, waar volgend jaar de Olympische Winterspelen plaatsvinden.

Twitter avatar obk Olaf Koens Volgens LifeNews was de aanslag in Volgograd het werk van een zwarte weduwe, vrouwelijke zelfmoordterroriste http://t.co/NqzSnVOO8g
Twitter avatar ASLuhn Alec Luhn The 20-year-old female suicide bomber in Volgograd was from Dagestan, wife of terrorist, suffered from a bone disease @lifenews_ru reports