VS over onthullingen afluisteren Frankrijk: alle landen spioneren

Het Witte Huis heeft de Franse controverse over de Amerikaanse spionage gebagatelliseerd, door de stellen dat de VS data verzamelen “op dezelfde manier als andere landen”. Dat schrijft persbureau AFP.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen over de Amerikaanse spionagepraktijken in zijn land, waarvan de omvang vandaag duidelijk werd.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen over de Amerikaanse spionagepraktijken in zijn land, waarvan de omvang vandaag duidelijk werd. Foto ANP / Nicolas Bouvy

Het Witte Huis heeft de Franse controverse over de Amerikaanse spionage gebagatelliseerd, door de stellen dat de VS data verzamelen “op dezelfde manier als andere landen”. Dat schrijft persbureau AFP.

Washington zegt verder niet publiekelijk in te gaan op “de vermeende spionagepraktijken”. In Frankrijk is geschokt gereageerd op een publicatie van de Franse krant Le Monde vanmorgen, waarin staat dat in een maand tijd ruim zeventig miljoen telefoontjes zijn afgetapt. Die informatie is afkomstig uit documenten die zijn vrijgegeven door klokkenluider Edward Snowden. De spionage vond plaats tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013.

‘Relatie Frankrijk-VS niet op het spel’

Tot nu toe was er vrij laconiek gereageerd door de Fransen op onthullingen over het Amerikaanse afluisterprogramma. Dat kwam omdat de Fransen ervan wisten en zelf ook spioneerden, zei onze correspondent Peter Vermaas vandaag. Maar de omvang van de spionage, die vandaag duidelijk werd, schokte de ministers wél. Frankrijk heeft de Amerikaanse ambassadeur in Parijs op het matje geroepen. Toch zal dit de relatie tussen Frankrijk en de VS niet verslechteren, aldus Vermaas:

“Hoewel de Fransen geregeld rituele kritiek op de VS spuien, weet de regering-Hollande dat de twee landen elkaar in internationaal verband altijd nodig zullen hebben. De relatie gaat lang terug en is zeer innig. Dat was onlangs nog te zien bij de voorbereiding van vergeldingsaanvallen in Syrië. Daar zal weinig aan veranderen.”