Voor tien dollar aandeelhouder worden van gespierde en geliefde football-speler

Amerikaanse sportliefhebbers kunnen aandelen kopen in hun favoriete sporter. „Uiterst speculatief.”

De Verenigde Staten zijn nauwelijks voor te stellen zonder sportobsessie en kapitalisme. Geen wonder dat een bedrijf heeft bedacht hoe de sportliefhebber zijn geld kan investeren in een favoriete profsporter. Het plan van Fantex Holdings, een onderneming uit San Francisco, speelt in op de Amerikaanse liefde voor American football.

Arian Foster van de Houston Texans is een goed betaalde, offensieve speler. Gespierd en geliefd als hij is, zal Foster (27) dienen als eerste investeringsobject van Fantex. Dit plan heeft het technologiebedrijf eind vorige week bekendgemaakt. Nooit eerder diende een Amerikaanse profsporter als investeringsobject.

Beleggers kunnen inzetten op zijn verwachte succes als football-speler, door ‘aandelen Foster’ te kopen – met enthousiaste medewerking van de sportman, die om te beginnen tien miljoen dollar (7,3 miljoen euro) zal ontvangen. In ruil krijgt Fantex 20 procent van zijn contract met Houston, van zijn toekomstige inkomen uit de sport, en van sponsorcontracten. Op basis van de overige 80 procent, die Foster zelf blijft controleren, zal de speler ook voor zichzelf blijven werken aan zijn marktwaarde – hoopt Fantex.

Bij de ‘beursgang’ (Initial Public Offering, ofwel IPO) wil Fantex ruim een miljoen aandelen uitgeven, met een beginsprijs van tien dollar. In die aandelen kan op het internet worden gehandeld. Stijgen zijn honorarium en sponsorinkomsten als running back, of later bijvoorbeeld als sportcommentator, dan klimt het aandeel en kunnen beleggers binnenlopen. Het bedrijf verwacht winst te maken door een commissie van 1 procent op elke transactie.

Maar het risico is groot – „uiterst speculatief”, zoals Fantex toegeeft. Football-spelers als Foster lopen elke week kans om per brancard het veld te verlaten. De helmen en beschermers voorkomen niet altijd hersenletsel en gebroken ledematen. Ook op andere terreinen kan het verkeerd lopen. Denk aan de dopingleugens van wielrenner Lance Armstrong of de buitenechtelijke uitspattingen van golfer Tiger Woods: beiden waren vermogende rolmodellen totdat ze struikelden en hun inkomen zagen opdrogen. In zo’n geval zou Fosters waarde voor beleggers kelderen.

De oprichters van Fantex spreken in financiële termen, zoals ‘IPO’. Maar de stukjes van Foster zullen niet op de beurs van New York worden verhandeld. Fantex – dat nog goedkeuring moet krijgen van beurstoezichthouder SEC – zal zelf een handelsplatform op het internet opzetten. Op die ‘beurs’ kan in de toekomst ook geld worden gezet op andere sportlieden. Er zijn plannen met golfers en spelers uit de grote vier sporten: honkbal, basketbal, ijshockey en football.

Buck French, de oprichter van Fantex, laat weten dat het draait om „mensen met interessante aspecten als merk”. Merken hebben reputaties, en op basis van een goede reputatie stijgt de waarde van een merk. „Je hoeft geen superster te zijn”, zei French in de San Jose Mercury News, een lokale krant uit Californië. Ook minder bekende sportlieden zijn volgens hem interessant.