Ondergedoken bankier na 5 jaar opgepakt

Bijna vijf jaar was de topbankier ondergedoken. Maar vrijdagmiddag hij gearresteerd: Raoul W., het voormalige hoofd van de afdeling vermogensbeheer van de grote Zwitserse bank UBS. In een hotel in Bologna. W. had zijn eigen naam gebruikt toen hij incheckte. De Italiaanse politie maakte de arrestatie van de Zwitser gisteren bekend.

Volgens de Amerikaanse justitie heeft de oud-bankier bij UBS zo’n 20.000 Amerikanen geholpen belasting te ontduiken. Daardoor zou de Amerikaanse fiscus 20 miljard dollar (14,6 miljard euro) zijn misgelopen. In 2008 werd W. aangeklaagd door een federale jury. De bankier ontkende, maar vertrok bij UBS en dook onder. Daarna werd er tegen hem een opsporingsbevel uitgevaardigd.

Het is niet bekend waarom W. in het hotel zijn eigen naam heeft gebruikt. De Amerikaanse justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd.

UBS heeft in 2009 toegegeven dat het Amerikaanse burgers heeft geholpen belasting te ontduiken. De bank schikte de zaak voor 780 miljoen dollar (ruim 570 miljoen euro) én leverde een lijst in met de Amerikaanse eigenaren van geheime rekeningen. Sindsdien heeft justitie in de VS 38.000 Amerikanen opgespoord met Zwitserse bankrekeningen. Van hen is zo’n 5,5 miljard dollar (4 miljard euro) teruggevorderd.