Turkije dreigt met uitzetting NRC-correspondent Vermeulen

Vermeulen is in Turkije correspondent voor NRC Handelsblad, de NOS en de VPRO.
Vermeulen is in Turkije correspondent voor NRC Handelsblad, de NOS en de VPRO. Foto NRC

De Turkse autoriteiten hebben correspondent Bram Vermeulen gedreigd het land uit te zetten. Dit gebeurde nadat hij probeerde uit te zoeken waarom hij al meer dan een half jaar wordt aangehouden door de grenspolitie telkens als hij Turkije binnenreist.

De Turkse autoriteiten hebben Vermeulen laten weten dat hij als een “veiligheidsprobleem” wordt beschouwd, maar weigeren uit te leggen waarom. Hem werd eerder verteld dat hij in de computers aan de Turkse grenzen als verboden persoon staat aangemerkt. Ook na tussenkomst van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken blijven de Turkse autoriteiten weigeren uit te leggen waar die beschuldiging op is gebaseerd. “Ieder land heeft het recht zijn soevereiniteit te beschermen”, was de enige uitleg die een Turkse diplomaat in Nederland bereid was te geven.

Vermeulen beschikt over een geldige verblijfvergunning en perskaart, die echter aan het einde van dit jaar aflopen. De autoriteiten hebben aangegeven hem na 1 januari geen toegang tot het land te verschaffen zolang zijn naam op de zwarte lijst blijft staan. Vermeulen werkt als correspondent voor NRC Handelsblad, de NOS en de VPRO.

Problemen begonnen begin dit jaar

De problemen aan de Turkse grens dateren van begin dit jaar, maanden voor de rellen die in mei uitbraken tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Hij heeft in de afgelopen jaren veelvuldig over de grenzen van Turkije gereisd en met tal van groeperingen in de grensstreken gesproken.

Tijdens de rellen in Turkije eerder dit jaar werd een aantal buitenlandse correspondenten doelwit van een lastercampagne. Premier Erdogan beschuldigde onder meer BBC en CNN leugens te verspreiden over de rellen in Turkije. Hij noemde sociale media als Twitter een vloek. De meeste Turkse media negeerden op last van hun eigenaren de omvang van het protest.

Bram Vermeulen keert aan het eind van dit jaar terug naar Zuid-Afrika, waar hij eerder ook correspondent was.