Tien extremisten gedood bij legeroperatie Tunesië

Operatie nabij hoofdstad volgt op moord politieagenten.

Familieleden van omgekomen agent rouwen tijdens de herdenkingsdienst.
Familieleden van omgekomen agent rouwen tijdens de herdenkingsdienst. Foto Reuters

Tunesische veiligheidstroepen hebben zeker tien islamitische extremisten gedood die verdacht werden van een aanval op een politiepatrouille vorige week. Dat hebben Tunesische functionarissen gezegd. Drie andere verdachten zouden zijn gearresteerd bij de grote militaire operatie in het berggebied Taouyer, zo’n 70 kilometer ten westen van de hoofdstad Tunis. Niet eerder werd zo dichtbij Tunis strijd geleverd met islamitische extremisten.

Hoewel Tunesië relatief weinig geweld heeft gezien sinds het begin van de Arabische Lente in 2011, zeker in vergelijking met Libië en Egypte, hebben islamitische extremisten ook daar meer activiteiten ontplooid. Verschillende groepen voeren zo nu en dan aanslagen op politie en leger uit. In juli werden acht militairen in een hinderlaag gelokt in de buurt van de grens met Algerije. Daar zijn met het terreurnetwerk Al-Qaeda verbonden extremisten actief sinds ze door de Fransen uit Noord-Mali zijn verdreven.

Vorige week donderdag werden twee politieagenten vermoord, volgens de autoriteiten door leden van Ansar al-Sharia. Deze invloedrijke militante fundamentalistische organisatie is opgericht door gevangenen die zijn vrijgelaten na de opstand tegen president Ben Ali in 2011. De groep wordt geleid door Saifallah Benahssine, beter bekend als Abu Iyadh, die vroeger met het terroristische netwerk Al-Qaeda in Afghanistan streed.

De groep hield regelmatig protesten tegen vermeende blasfemie en werd verdacht van geweld tegen seculiere kunstenaars, politici, journalisten, bars en theaters. Ansar al-Sharia heeft altijd ontkend geweld te gebruiken. De regering verbood de groep in augustus omdat er bewijzen zouden zijn dat ze achter de geruchtmakende moorden zat op twee vooraanstaande seculiere politici eerder dit jaar. De aanslagen leidden tot massale demonstraties van seculieren tegen de fundamentalistische regeringspartij Ennahda, die volgens de betogers niet hard genoeg optrad tegen Ansar al-Sharia.

Dat de woede nog lang niet bekoeld is, bleek tijdens de begrafenis van de vermoorde agenten vorige week vrijdag. De Tunesische president Moncef Marzouki, premier Ali Larayedh en andere regeringsfunctionarissen wilden de herdenking bijwonen, maar werden al snel weggejaagd door woedende leden van de politievakbond. Vakbonden hebben vaak geklaagd over een gebrek aan middelen in de strijd tegen terroristen. (AP, Reuters, AFP)