Terugluisteren: vijf uur W.F. Hermans tijdens de Hermansnacht van VPRO Boeken

W.F. Hermans
W.F. Hermans Foto ANP

Waarom zouden we W. F. Hermans nog lezen? Literatuurcritici als Arnold Heumakers en Elsbeth Etty gaven daar afgelopen vrijdagnacht, in een vijf uur durende radio-uitzending van VPRO Boeken, antwoord op. Luister de uitzending hier terug.

Het initiatief van VPRO Boeken komt voort uit het feit dat er een nieuwe Hermansbiografie op komst is: De mislukkingskunstenaar van historicus Willem Otterspeer. Deze biografie zal eind november verschijnen. Het betreft deel één, die eindigt op het moment dat Hermans in 1952 naar Groningen verhuist. In het eerste uur van de radio-uitzending spreekt Hermansbiograaf Willem Otterspeer met VPRO-journalisten Jeroen van Kan en Wim Brands over zijn Hermansbiografie:


In het tweede uur gaan literatuurcritica Elsbeth Etty en schrijver Jamal Ouariachi in op de betekenis van Willem Frederik Hermans en over de invloed van zijn werk op hedendaagse schrijvers. Maartje Wortel, Stephan Enter en Christiaan Weijts leggen uit in hoeverre zij in hun werk door Hermans beïnvloed zijn.

Het derde en vierde uur worden volledig gevuld met archiefmateriaal. Zoals een fragment uit begin jaren tachtig waarin Hermans aan Max Pam uitlegt hoe je een goede polemiek schrijft. Aan een jonge Coen Verbraak legt Hermans in een ander fragment uit hoe hij kijkt naar zijn schrijvende tijdgenoten:


In het laatste uur praten literatuurwetenschappers Arnold Heumakers en Wilbert Smulders over het proza van Hermans: