VS lezen sms-jes president Mexico

De president van Mexico, Enrique Peña Nieto, blijkt verslaafd aan sms’en. Dit voorjaar stuurden en ontvingen hij en negen van zijn medewerkers in twee weken tijd 85.489 berichtjes, ofwel 610 sms’jes per persoon per dag. Dit blijkt uit gelekte informatie van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, die inbrak in de mobiele telefoons van de Mexicanen.

In Mexico is met woede gereageerd op de nieuwste onthullingen door de Amerikaanse ex-spion en klokkenluider Edward Snowden. Afgelopen weekend maakte hij via het Duitse weekblad Der Spiegel bekend dat de VS in 2010 de e-mails onderschepten van de vorige Mexicaanse president, Felipe Calderón. In een interne memo omschreef de NSA de gehackte server van de regering van Mexico – een van hun belangrijkste handelspartners – als een „lucratieve bron” van informatie. Ook Peña Nieto werd toen al gevolgd.

Mexico heeft de VS om opheldering gevraagd en noemde de spionagepraktijken „onacceptabel en illegaal” en in strijd met de doorgaans goede betrekkingen tussen de buurlanden. President Obama heeft onderzoek beloofd.

Mexico is vooralsnog minder kritisch op de VS dan Brazilië, dat eerder al een van de belangrijkste slachtoffers bleek van spionage door de NSA. President Dilma Rousseff zei een staatsbezoek af.