Strijdlustige miljardair boekt zege op beurswaakhond VS

Jury in Dallas spreekt Amerikaanse sport- en media-magnaat Mark Cuban vrij.

Pijnlijke nederlaag voor toezichthouder op Wall Street.

Mark Cuban (midden) bij de rechtbank in Dallas, Texas.
Mark Cuban (midden) bij de rechtbank in Dallas, Texas. Foto AP

Wie het Amerikaanse profbasketbal volgt, kan elke week live op de televisie zien dat de miljardair Mark Cuban (55) weinig te verbergen heeft. Met de camera’s op hem gericht staat de eigenaar van basketbalclub Dallas Mavericks aan de kant onophoudelijk te juichen of te klagen. Geen gêne, een open boek: zo is Cuban ook bij Dancing with the Stars, het tv-programma waarin beroemdheden stijldansen.

De sport- en mediamagnaat Mark Cuban is 2,5 miljard dollar waard (1,8 miljard euro). De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC vermoedde wél schimmig gedrag op het terrein dat telt: het financiële. Cuban werd beschuldigd van handel met voorkennis. In 2004 zou hij aandelen in Mamma.com net op tijd van de hand hebben gedaan, omdat hij wist dat er slecht nieuws over de onderneming aan zat te komen. Toen de aandelenprijs kelderde, had hij een verlies weten te voorkomen.

Eind vorige week kwam de civiele rechtszaak tussen Cuban en de SEC ten einde in een even klinkende als spraakmakende zege voor de Texaan. De jury van negen gewone mensen uit Dallas oordeelde dat Cubans schuld niet bewezen was. De basketballiefhebber had wat hen betreft inderdaad niets te verbergen. De SEC had nauwelijks bewijs, behalve de timing van Cubans verkoop. Een geval van ‘te veel willen, te ver gaan, oordeelde de jury, gevoed door ijver.

De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft als – ambitieus – doel om de beurshandel van criminele elementen te ontdoen. Tal van kleine en grote beleggers komen in het vizier van de waakhond, vaak wegens insider trading (handel met voorkennishandel). Maar afgelopen decennium kwam de SEC bekend te staan als een tandeloos orgaan dat er bij stond en er naar keek, juist na de financiële crisis, toen actief optreden gewenst was. Onder de nieuwe voorzitter Mary Jo White tracht de instantie dit jaar weer een relevante rol te spelen. Ze wint weer aan respect op Wall Street en in Washington.

Daarom was de nederlaag tegen Cuban des te pijnlijker. Een terugvechtende eenling was de federale overheid te slim af, wat zelden voorkomt. De meeste vermogende beleggers schikken zaken met de SEC; zij wensen een publiek spektakel voor de rechter te voorkomen. Veel kleine beleggers kunnen het niet opnemen tegen een staatsorgaan.

Maar Cuban heeft geld, en een grote mond. Net als de meeste andere Texanen wantrouwt hij de overheid. Vanaf het begin betoogde hij dat er allerlei redenen waren om zijn aandelen van de hand te doen. Het voorkomen van een voor hem bescheiden verlies (omgerekend 548.000 euro) was daar niet bij, zei hij.

Cuban wordt in Texas op handen gedragen. Zijn basketbalteam won in 2011 immers de landstitel. In Texas en onder conservatieve waarnemers is de vrijspraak van Cuban dan ook gevierd als een klap in het gezicht van „bemoeizuchtig” Washington. „Een voordeel van de juryrechtspraak is”, schreef The Wall Street Journal, „dat het gezond verstand van gewone mensen kan dienen als rem op de excessen van wetshandhavers.”