Stabiel stuwende rap van Pusha T

Pusha T was eerst succesvol als een van de broers van het coke-rapduo Clipse, maakte de laatste jaren furore als favoriet instrument in het arsenaal van labelbaas Kanye West en maakt met zijn grimmige rapstem nu zijn solodebuut. Het oeuvre van West echoot door in samples, productiekeuze en robotzang. Maar het is de stem van Pusha T die de aandacht grijpt en niet meer loslaat. Pusha T schetst met scherpzinnige teksten indringende beelden uit het leven van een man die coke en rap als routes uit de goot zag. Zijn stabiel stuwende rapstijl is rauw, zelfverzekerd en onderkoeld, met flair en een dreigend randje, en pakt soms hypnotiserend uit. Dat past perfect bij beats die tot de essentie zijn teruggebracht, zoals de diepe donkere groove van Numbers On The Boards (Don Cannon/West) en de kale, uit puur drumcomputergoud opgetrokken beat van Suicide (Pharrell Williams).

Saul van Stapele