Schrijver Thomas Blondeau (35) onverwachts overleden

Thomas Blondeau.
Thomas Blondeau. Foto Jef Boes / De Bezige Bij

De Vlaamse schrijver Thomas Blondeau is in de nacht van zaterdag op zondag geheel onverwachts overleden. Dat heeft zijn uitgeverij, De Bezige Bij, naar buiten gebracht.

Hij overleed in zijn geboorteplaats, het West-Vlaamse dorp Poperinge. Volgens De Standaard was een hartslagaderbreuk de oorzaak.

De Bezige Bij zegt in de verklaring “verslagen” te zijn:

“We kunnen nauwelijks bevatten dat hij er niet meer is. We verliezen een zeer lief en warm mens, een bijzonder getalenteerde auteur, die een grote belofte voor de toekomst was.”

Blondeau verhuisde vijftien jaar geleden vanuit Poperinge naar Leiden voor een studie Literatuurwetenschap. De afgelopen jaren woonde hij in Amsterdam. Hij schreef drie romans; zijn laatste, Het West-Vlaams versierhandboek, verscheen in augustus. Het is een roman met autobiografische elementen, over een naar Nederland geëmigreerde Vlaamse schrijver die terugkeert naar zijn geboortedorp om een verloren liefde te verwerken.

Ook publiceerde hij gedichten en korte verhalen in literaire tijdschriften, stelde hij twee verhalenbundels samen en was hij columnist voor (onder meer) De Standaard. Vier dagen per week was hij redacteur van het Leidse universiteitsblad Mare.

Afgelopen zaterdag stond Blondeau nog op de cover van de zaterdagbijlage van nrc.next, met de kop ‘Thomas Blondeau vond de liefde terug’. Hij sprak in het bijbehorende interview (hier te lezen) ook over zijn “angsten”:

“Ik ben bang om arm te zijn. Ik ben bang om niets te doen. Ik ben bang voor fietsen in Amsterdam. Vaak zie ik ook op tegen ontmoetingen – een angst is het niet, maar ik moet me ertoe zetten. Bijna iedere afspraak wil ik eigenlijk afzeggen. Dat doe ik natuurlijk niet. Ik geloof heilig in het adagium: doe elke dag iets waar je bang voor bent. Het kan gaan om kleine dingen: toch die persoon aanspreken die er gevaarlijk uitziet en wiens muziek te hard staat. Je moet leren leven met je angsten. We zitten allemaal in een cel, maar we kunnen hem aangenaam aankleden.”

De debuutroman van Blondeau, eX, werd in 2006 geprezen om de humor en de lichte toon. Zijn laatste roman werd door NRC “een amusante, vlot vertelde mengeling van ontwikkelingsroman en streekgeschiedenis, zelfonderzoek en dorpspomp, hartzeer en veel folkloristische leutigheid” genoemd.