Schikking zaak JP Morgan: ‘13 miljard dollar boete’

Amerikaanse megabank krijgt hogere boete dan verwacht

De Amerikaanse megabank JPMorgan Chase zal 13 miljard dollar (9,5 miljard euro) aan boetes betalen voor de frauduleuze verkoop van beleggingen met riskante hypotheken als onderpand. Dat hebben Amerikaanse media afgelopen weekeinde gemeld. Het zou het hoogste bedrag zijn dat een Amerikaans bedrijf ooit betaalde om aanklachten te schikken.

Bestuursvoorzitter Jamie Dimon van JPMorgan en de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder zouden het vrijdagavond eens zijn geworden over de schikking, die een einde moet maken aan een groot deel van de slepende juridische procedures tegen de bank.

Het bedrag van 13 miljard dollar is hoger dan verwacht; eerder was uitgegaan van 11 miljard dollar. Vier miljard is bedoeld als schadevergoedingen voor gedupeerde huizenbezitters. Het is echter onduidelijk of JPMorgan als onderdeel van het akkoord schuld zal bekennen aan wanbeleid, zoals critici van de bank willen. Dat zou kunnen leiden tot rechtszaken van aandeelhouders. Over de tekst van het akkoord wordt nog onderhandeld.

JPMorgan koopt met de schikking aanklachten af wegens de verkoop van ‘mortgage-backed securities’: beleggingen met riskante hypotheken als onderpand. De bank misleidde kopers bewust over de kwaliteit van dergelijke beleggingen, die leidden tot miljardenverliezen toen de Amerikaanse huizenmarkt inzakte. Onder de gedupeerden waren de hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac, die tijdens de crisis met 188 miljard dollar aan belastinggeld zijn gered door de Amerikaanse overheid.

De miljardenschikking is een belangrijke zege voor de Amerikaanse regering, die lange tijd is bekritiseerd voor een weinig strenge aanpak van wanpraktijken bij financiële instellingen sinds de crisis. Minister Holder heeft volgens ingewijden geweigerd JPMorgan vrij te stellen van strafvervolging als onderdeel van de schikking. Medewerkers kunnen dus nog worden vervolgd.

De bank, de grootste van de VS, kwam relatief goed door de crisis, maar wordt de afgelopen paar jaar achtervolgd door juridische problemen. Dit kwartaal boekte JPMorgan 380 miljoen dollar verlies wegens een miljardenafschrijving aan juridische kosten, bij een omzet van ruim 23 miljard dollar. In totaal heeft de bank 23 miljard dollar gereserveerd voor de afwikkeling van aanklachten. De beurswaarde van de bank ligt iets boven 200 miljard dollar.