Rutte belt met Poetin: Nederland-Ruslandjaar gaat door

Rutte en Poetin heffen het glas tijdens een diner in het Scheepsvaartmuseum tijdens de opening van het Nederland-Ruslandjaar.
Rutte en Poetin heffen het glas tijdens een diner in het Scheepsvaartmuseum tijdens de opening van het Nederland-Ruslandjaar. Foto ANP / Jerry Lampen

Een telefoongesprek tussen premier Rutte en de Russische president Poetin heeft het zojuist bevestigd: het Nederland-Ruslandjaar gaat gewoon door. Ondanks de incidenten van de afgelopen weken die de verhouding tussen beide landen onder druk zetten. Rutte nam het initiatief tot het gesprek.

De premier in een verklaring:

“De onfortuinlijke incidenten staan goede betrekkingen niet in de weg.”

Rutte heeft steeds gezegd dat hij vóór voortzetting van het vriendschapsjaar is. Ook minister Timmermans zei van meet af aan die mening te delen. Oppositiepartijen wilden juist dat dit jaar vroegtijdig beëindigd zou worden.

De diplomatieke relatie tussen Nederland en Rusland is gespannen vanwege een aantal incidenten. Een Russische diplomaat werd aangehouden in Nederland en in Moskou werd een Nederlandse diplomaat in zijn huis mishandeld. Ondertussen is Nederland vandaag naar het Internationaal Zeevaarttribunaal gestapt om de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise vrij te krijgen, die al bijna een maand wordt vastgehouden in Rusland.

Het Nederland-Ruslandjaar wordt afgesloten met een aantal concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest. Zowel Poetin als koning Willem-Alexander is bij het eerste concert in Moskou aanwezig, hebben Rutte en Poetin zojuist afgesproken. Beide leiders willen dat het vriendschapsjaar op een goede manier wordt afgesloten. “Van twee kanten” werd in het gesprek “benadrukt dat de recente incidenten moeten worden overkomen, zodat de blik weer op de toekomst kan worden gericht”, aldus Rutte in zijn verklaring.