Roma-paar aangeklaagd voor ontvoering onbekend meisje

Het paar dat eerder verklaarde de ouders te zijn van een blond 4-jarig meisje dat vorige week werd ontdekt in een Griekse Roma-kamp, is vanmiddag officieel aangeklaagd voor ontvoering. Uit DNA onderzoek bleek eerder al dat de twee niet de biologische ouders van het meisje zijn.

Het meisje van vier vlak nadat ze door de politie was weggehaald uit het Roma-kamp. Haar ‘ouders’ hebben gelogen over haar afkomst. Interpol helpt bij de opsporing.
Het meisje van vier vlak nadat ze door de politie was weggehaald uit het Roma-kamp. Haar ‘ouders’ hebben gelogen over haar afkomst. Interpol helpt bij de opsporing. Foto Reuters

Het paar dat eerder verklaarde de ouders te zijn van een blond 5- of 6-jarig meisje dat vorige week werd ontdekt in een Grieks Roma-kamp, is vanmiddag officieel aangeklaagd voor ontvoering. Uit DNA-onderzoek bleek eerder al dat de twee niet de biologische ouders van het meisje zijn.

Vorige week werd het meisje ontdekt in een kamp van Roma in Farsala, een stadje in Midden-Griekenland. Politie-agenten die op zoek waren naar drugs en wapens, kregen argwaan toen ze tussen alle donkere kinderen een blond kind ontdekten dat zich half schuilhield onder een deken.

Uit DNA-onderzoek bleek dat de man en vrouw die zich opwierpen als haar vader en moeder, niet haar biologische ouders zijn. Omdat ze steeds een andere verklaring hadden waarom het meisje geregistreerd stond als hun dochter, heeft de politie het tweetal gearresteerd op verdenking van kinderhandel. Vandaag verschenen de twee voor de Griekse rechter. Ze ontkennen iedere beschuldiging van ontvoering, aldus persbureau AP. Als ze worden veroordeeld kunnen ze maximaal een celstraf van tien jaar krijgen.

Interpol ingeschakeld voor vaststellen identiteit

Afgelopen weekeinde is Interpol ingeschakeld om de identiteit van het meisje vast te stellen. Bij de politie zijn duizenden telefoontjes binnengekomen, uit verschillende landen, van ouders die hoopten dat dit hun vermiste dochter was of van mensen met tips. Het meisje spreekt een paar woorden Grieks en Roma. De politie denkt dat ze uit Oost- of Noord-Europa komt. Het meisje, dat Maria werd genoemd, is inmiddels overgebracht naar een charitatieve instelling.

De ‘ouders’ van het meisje hebben veertien kinderen aangegeven bij de Griekse burgerlijke stand, van wie er maar vier bij ze werden aangetroffen. De politie vermoedt dat de ouders frauderen om kinderbijslag te krijgen: tussen juni en november 1993 zouden drie kinderen zijn geboren, tussen oktober 1994 en februari 1995 nog eens drie. De twee, een man van 39 en een vrouw van veertig, incasseerden bijna 2.800 euro kinderbijslag per maand.

Het tweetal heeft verschillende verhalen verteld hoe dit meisje bij hen is gekomen. Ze zouden haar bij een supermarkt hebben gevonden. Of ze zou hun zijn toevertrouwd door een Bulgaarse vrouw.

Angst onder Roma voor repercussies

Andere Roma in Farsala hebben gezegd dat ze bang zijn voor repercussies. In Griekenland zijn de afgelopen maanden aanvallen uitgevoerd op buitenlanders, vooral door aanhangers van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. De leider van de Roma in Farsala zei, met een verwijzing naar de beschuldiging van kindersmokkel: “Dit slaat niet op ons allemaal.”