Rinnooy Kan gaat politie evalueren

Hoogleraar economie en bedrijfskunde Alexander Rinnooy Kan wordt voorzitter van een commissie die de nationale politie gaat evalueren. Dat bevestigen ingewijden.

Rinnooy Kan, oud-topman van ING en voormalig voorzitter van de Sociaal Economische Raad, vormt met zes anderen de commissie. Meest opvallende namen: oud-commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, voormalig FNV-bestuurder Peter Gortzak en Wim Kuijken, topambtenaar onder de premiers Kok en Balkenende.

De commissie gaat leiding geven aan een evaluatieonderzoek naar de nationale politie, die op 1 januari van dit jaar van start ging. Tot dat moment telde het land 25 regionale korpsen en het Korps Landelijke Politiediensten.

De totstandkoming van die nationale politie geldt als het politieke huzarenstuk van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Volgens de VVD’er, als burgemeester nog tegen de komst van een nationale politie, is de nieuwe politieorganisatie de oplossing voor de criminaliteitsbestrijding, efficiëntere besteding van het budget en een flexibelere inzet van de in totaal 63.000 medewerkers.

De vakbonden wijzen op uitblijvende successen en onrust onder het personeel door de moeizaam verlopende reorganisatie terwijl burgemeesters argwanend zijn over de invloed van Opstelten op de inzet van de politie; hun exclusieve bevoegdheid.

De commissie Rinnooy Kan gaat op basis van onder meer door wetenschappers verricht onderzoek Opstelten adviseren over verbeteringen.