‘Politici leidend in negatieve stemming tegen vreemdelingen’

De ombudsman vindt dat Nederland „populistisch en nationalistisch” is geworden.

De negatieve stemming in de Haagse politiek tegen vreemdelingen heeft een groot effect op de samenleving. „Politici hebben hierin een leidende rol”, zegt de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Hij constateert dat Nederland „erg populistisch en nationalistisch” is geworden. Maar dat leidt niet tot veel klachten . „Mensen uit die doelgroep, aan wie wij dat hebben gevraagd, zeggen voortdurend geconfronteerd te worden met hun afkomst. Maar ze klagen er niet over. De afwijzingen, de aandacht op straat, het is een vast patroon geworden”.

De ombudsman reageert hiermee op een vorige week verschenen rapport van de Raad van Europa. Daarin roept de internationale mensenrechtenorganisatie Nederland op racisme in de samenleving aan te pakken. De organisatie, waarvan 47 Europese landen lid zijn, heeft kritiek op die politici die de komst van Oost-Europeanen en van moslims als een bedreiging voor de samenleving beschouwen.

Volgens Brenninkmeijer hebben politici weinig oog voor de positieve kanten rond vreemdelingen. Veel wetenschappers constateren immers dat het opmerkelijk goed gaat met de integratie. Dat doet ook het Sociaal en Cultureel Planbureau, volgens Brenninkmeijer. „Maar sommige politici doen alsof het hier één grote ellende is. Vergeet niet dat de overgrote meerderheid van die mensen deugt. En je hebt ook vervelende jongetjes zonder kroeshaar”.

Volgens Brenninkmeijer moeten de opmerkingen van de Raad serieus worden genomen. „Alleen al om het goede voorbeeld te geven. De Raad is bijvoorbeeld ook kritisch over de mensenrechtensituatie in Rusland.” Nederland staat volgens het rapport op een derde plaats in Europa na Griekenland en Oostenrijk als het gaat om het discrimineren van mensen.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum herkent het beeld van populisme en nationalisme niet dat de Ombudsman schetst over de politiek. „Zo’n studie van de Raad van Europa mag best leiden tot een serieuze blik in de spiegel, maar de suggestie dat de Nederlandse politiek racistisch zou zijn herken ik niet.”

Volgens Van Hijum is het juist goed dat bepaalde problemen niet met de mantel der liefde wordt bedekt. „Ik heb gisteren bijvoorbeeld vragen gesteld over de belastingontduiking door onder meer Roma. Ben ik dan racistisch bezig? Het is een feit dat Brenninkmeijer zelf met weinig concrete feiten komt”, zegt van Hijum. „Hij noemt alleen het Polen-meldpunt van de PVV. Daartegen had het kabinet Rutte I zich inderdaad wel duidelijker mogen afzetten.”

VVD en PvdA lieten weten vanmorgen niet te kunnen reageren. Alex Brenninkmeijer uitte zich gisteren in het tv-programma Buitenhof kritisch over het politieke klimaat dat hij „discriminatoir” noemde. Hij zegt veel bijval te hebben gehad. Ook van politici? „Ja, van politici van de Antillen”.