Oppositie Mozambique beëindigt vredesakkoord

De president van Mozambique Armando Emílio Guebuza tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York vorige maand.
De president van Mozambique Armando Emílio Guebuza tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York vorige maand. Foto AFP / Stan Honda

De oppositie in Mozambique heeft vandaag het vredesakkoord met de regerende Frelimo-partij uit 1992 opgezegd. Het akkoord bracht destijds een einde aan de burgeroorlog. De oppositie besloot hiertoe nadat regeringstroepen vandaag de basis van leider Afonso Dhlakama aanvielen. Dat schrijft persdienst Reuters. Dhlakama zelf wist te ontsnappen.

De oppositiepartij Renamo maakte niet meteen duidelijk of het nu ook op landelijk niveau de wapens weer zal oppakken. Wel zei een woordvoerder dat dit een einde betekent van “de vrede in het land”. De regering heeft niet direct gereageerd. Wel bevestigde de regering eerder dat troepen de basis van Dhlakama in de
jungle hadden overgenomen, ongeveer zeshonderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Maputo. De inbeslagname volgde op de moord op zeven soldaten door de oppositiepartij vorige week.

Oppositie heeft elke verkiezing verloren

Renamo is van oorsprong een anti-communistische rebellengroep uit de jaren 70, gevormd door de geheime dienst van buurland Zimbabwe. Sinds het einde van de oorlog is het de belangrijkste oppositiepartij van Frelimo, een voormalige marxistische beweging. Maar Renamo heeft tot nu toe elke verkiezing verloren. De partij wijt dat aan een frauduleus electoraal systeem.

De burgeroorlog duurde van 1975 (het jaar dat Mozambique onafhankelijk werd van Portugal) tot 1992 en kostte ten minste 600 duizend mensen het leven. Mozambique is één van de snelst groeiende economieën in Afrika, maar de bevolking is erg arm. Gevreesd wordt dat de instabiliteit investeerders zal afschrikken.