‘NSA onderschepte in maand tijd 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland’

Foto EPA / Jens Buettner

De Amerikaanse spionagedienst NSA heeft vorig jaar in een maand tijd 1,8 miljoen metagegevens van Nederlandse telefoongesprekken onderschept. Dit zou blijken uit documenten van klokkenluider Edward Snowden. Dat meldt Tweakers vanmiddag.

Het cijfer 1,8 miljoen was al sinds de zomer bekend, maar pas vanochtend werd de context van het cijfer duidelijk: het gaat om zogenaamde metagegevens, die weergeven wie naar wie belt. Volgens Tweakers is er binnen het programma, dat Boundless Informant zou heten, door de NSA zelf geen data afgetapt. Hoe de dienst aan de gegevens van Nederlanders komt is onduidelijk.

In reactie aan Tweakers noemde VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff het nieuws teleurstellend:

“Als je zegt: de Chinezen en Russen doen het, dan zou het niemand verbazen. Maar dit is een land waarmee we samenwerken. Dan valt het extra tegen”.

D66 wil snel van het kabinet weten wat er waar is van de nieuwste onthullingen over de activiteiten van de NSA in Nederland. De SP wil klokkenluider Edward Snowden naar Nederland halen voor een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het kabinet moet daarbij zijn veiligheid garanderen, zegt Kamerlid Ronald van Raak.

70 miljoen taps in Frankrijk

Het aantal taps in Nederland is beduidend lager dan in Frankrijk. Vanochtend meldde de Franse krant Le Monde dat er in Frankrijk tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 zo’n 70 miljoen telefoontjes zijn afgetapt.

Volgens onze correspondent in Frankrijk, Peter Vermaas, staan de verhoudingen tussen de VS en Frankrijk door de berichtgeving niet op het spel:

“Hoewel de Fransen geregeld rituele kritiek op de VS spuien, weet de regering-Hollande dat de twee landen elkaar in internationaal verband altijd nodig zullen hebben. De relatie gaat lang terug en is zeer innig, dat was onlangs nog te zien bij de voorbereiding van vergeldingsaanvallen in Syrië. Daar zal weinig aan veranderen.”