Nieuwsconsument wil op het web vooral Badr en Anouk

Bezoekers van websites van kranten lezen het liefst over sterren, misdaad en sport. Er zit een behoorlijk verschil tussen wat kranten zelf kiezen als het belangrijkste nieuws en wat de lezers aanklikken. De nieuwssitelezers komen voor het vermaak, niet om zich te laten informeren over gewichtige zaken.

Dat blijkt uit het rapport ‘Seksmoord op horrorvakantie’ dat onderzoeksinstituut De Nederlandse Nieuwsmonitor (DNN) vandaag publiceert.

Nieuwssitelezers klikken het snelst op koppen met namen van sterren (‘Badr Hari eruit gepikt door douane’) bij voorkeur in combinatie met emoties (‘Zangeres Anouk geslagen’). Een veel aangeklikte kop past bij voorkeur in een ‘conflictframe’ (‘VVD mort om 'linksig' akkoord’) of een waarin het succes of falen van een persoon wordt belicht (‘Robben schiet Bayern naar Champions League-titel’); het liefst gekleurd door een mening (‘Peter Jan Rens baadt in luxe’).

Dankzij nieuwssites kunnen nieuwsmedia precies volgen wat het publiek graag leest. Nieuwsmonitor vreest dat journalisten de lezers naar de mond gaan schrijven. In de conclusie schrijven de onderzoekers: „„Het publiek lijkt geneigd zich te laten verleiden door nieuwssnacks, door journalistieke fastfood. In analogie met de fastfoodketens is een bezoekje hiervan op z’n tijd geen enkel probleem, maar is een te eenzijdige consumptie ervan schadelijk voor de gezondheid.”

De journalistiek laat echter niet per se zijn oren hangen naar de weblezers. Journalisten plaatsen graag artikelen over politieke en buitenlandse zaken op de sites. Bij het AD en De Telegraaf ligt de smaak van de journalisten het dichtst bij die van de lezer.

Bij de website van Trouw echter, bestrijden journalisten actief de voorkeur van de lezer. Soms verschijnt er per ongeluk celebritynieuws op de site, waarop de lezers dan meteen gretig klikken. Dan haalt de redactie het bericht er snel af omdat het afdoet aan de „merkbeleving van Trouw.” Adjunct-hoofdredacteur Gerbert van Loenen: „Er zijn 120 mensen gesneuveld voor Trouw in de oorlog en wij gaan niet zomaar wat schrijven.”