Nederlandse ‘jihadstrijders’ opgepakt

Strijders van het Vrije Syrische Leger eerder deze week in Homs. Twee mannen uit Arnhem zijn twee maanden geleden aangehouden omdat ze naar verluidt mee wilden doen aan de internationale jihad in Syrië, aldus Nieuwsuur vanavond.
Strijders van het Vrije Syrische Leger eerder deze week in Homs. Twee mannen uit Arnhem zijn twee maanden geleden aangehouden omdat ze naar verluidt mee wilden doen aan de internationale jihad in Syrië, aldus Nieuwsuur vanavond. Foto Reuters/Mohamed Abdel Aziz

Op verzoek van Nederland heeft de Duitse politie twee mannen uit Arnhem aangehouden omdat ze naar verluidt mee wilden doen aan de internationale jihad in Syrië, zo meldt Nieuwsuur vanavond.

De twee mannen van 21 en 26 jaar oud werden half augustus gearresteerd in het Duitse Kleef. Ze hadden een huurauto bij zich vol met gevechtskleding, cash, nieuwe iPhones in simkaarten, aldus de nieuwsrubriek. Binnenkort worden de twee overgeleverd aan Nederland.

Een van de verdachten heeft een broer die zich al in Syrië bevindt, zo zou blijken uit stukken van justitie. Voor de tweede verdachte zou volgens zijn buren hetzelfde gelden.

De oudste verdachte wilde volgens Nieuwsuur ook zijn minderjarige halfbroertje meenemen naar Syrië. Justitie-documenten melden volgens het programma een derde inval in een Arnhemse woning waarbij in een kelderbox een rugzak met gevechtskleding werd gevonden, ‘kennelijk bestemd voor een derde uitreizende persoon.”