Nederland naar Zeerechttribunaal om Arctic Sunrise

De Arctic Sunrise.
De Arctic Sunrise. Foto ANP / Dmitri Sharamov

Nederland stapt definitief naar het Internationale Zeerechttribunaal in Hamburg om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en zijn bemanning vrij te krijgen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vandaag aangekondigd, schrijft persdienst Novum.

Twee weken geleden startte Nederland een arbitrageprocedure op grond van het Zeerechtverdrag. Als onderdeel van deze procedure had Rusland tot vandaag de tijd om tegemoet te komen aan de Nederlandse eisen. Minister Timmermans zei donderdag in een Kamerdebat dat “als zich geen ontwikkelingen voordoen in de Greenpeace-zaak” Nederland die stap zou zetten.

Rusland stond aanvankelijk welwillend tegenover een arbitrageprocedure, maar kwam uiteindelijk niet tegemoet aan de Nederlandse eiesen. Daarom verzoekt de regering het VN-tribunaal Rusland op te dragen het schip en de bemanning vrij te laten.

Het Zeerechttribunaal zal oordelen of de actie van Rusland rechtmatig is. Het is een hof van de Verenigde Naties voor geschillen tussen landen over het VN-zeerechtverdrag, dat in 1982 ondertekend werd. Het tribunaal bestaat sinds 1994. Uitspraken zijn bindend. De EU en 165 staten hebben zich aan het tribunaal verbonden. Naar verwachting volgt binnen twee à drie weken een zitting waar Nederland en Rusland hun zaak kunnen bepleiten.

Bemanning zit bijna een maand vast

De dertig opvarenden van het onder Nederlandse vlag varende Greenpeace-schip zitten nu bijna een maand vast in de havenstad Moermansk. Onder hen zijn twee Nederlanders. Hun schip is geënterd toen ze protesteerden bij een olieplatform van Gazprom tegen olieboring in de Pechora Zee. De voltallige bemanning van het schip is aangeklaagd voor piraterij. Daarop staat een celstraf van maximaal vijftien jaar.

Greenpace: heel blij

Greenpeace is “heel blij” dat Nederland naar het Internationale Zeerechttribunaal stapt, en gaat ervan uit dat “het recht zal zegevieren”, zegt een woordvoerder tegen persdienst Novum.

“De opvarenden zijn aangeklaagd voor piraterij maar daar is gewoon geen sprake van.”