Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Mexico veroordeelt NSA-hack Verenigde Staten

De Mexicaanse regering is niet te spreken over nieuwe onthullingen in het NSA-spionageschandaal. Het Duitse blad Der Spiegel meldde gisteren dat de Amerikaanse veiligheidsdienst in 2010 de e-mailaccount van de Mexicaanse oud-president Felipe Calderon heeft gehackt.

De e-mail van de Mexicaanse oud-president Felipe Calderon (l) zou in 2010 zijn gehackt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.
De e-mail van de Mexicaanse oud-president Felipe Calderon (l) zou in 2010 zijn gehackt door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Foto EPA / Pete Marovich

De Mexicaanse regering is niet te spreken over nieuwe onthullingen in het NSA-spionageschandaal. Dat meldt persbureau AP. Het Duitse blad Der Spiegel meldde gisteren dat de Amerikaanse veiligheidsdienst in 2010 de e-mailaccount van de Mexicaanse oud-president Felipe Calderon heeft gehackt.

Der Spiegel schrijft dat de NSA jarenlang de communicatie van de Mexicaanse regering in de gaten hield. De inlichtingendienst zou onder andere een belangrijke server van de Mexicaanse regering hebben gehackt, waardoor de VS toegang kregen tot diplomatieke en economische informatie over het land. Der Spiegel baseert het bericht op geheime documenten die het blad via klokkenluider Edward Snowden in handen kreeg. Snowden lekte de afgelopen tijd aan meerdere media, waaronder ook Der Spiegel, een grote hoeveelheid gevoelige documenten van de NSA.

In een reactie op het nieuws zei de Mexicaanse regering dat ze de spionage “categorisch veroordeelt” en een onderzoek naar de gang van zaken wil. Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deed gisteren een verklaring uitgaan waarin het zegt dat “deze praktijken onacceptabel, onwettig en in strijd met de Mexicaanse en internationale wetten zijn”. Het land gaf ook aan een diplomatieke nota naar de VS te sturen, waarin het land op de praktijken zal worden aangesproken:

“In een relatie van buren en partners is geen ruimte voor het soort activiteiten dat naar verluidt plaatsvond.”

De VS en Mexico hebben nauwe economische en politieke banden. Vorige maand stelde de Braziliaanse presidente Dilma Roussef een bezoek aan de VS al uit om vergelijkbare redenen. De VS zouden onder andere gesprekken tussen Rousseff en haar naaste medewerkers hebben afgeluisterd.