‘Zeventig miljoen Franse telefoontjes afgetapt’ - ambassadeur VS ontboden

Netwerkkabels in Parijs.
Netwerkkabels in Parijs. Foto AFP / Thomas Coex

De NSA heeft in Frankrijk in dertig dagen tijd zeventig miljoen telefoontjes afgetapt. Dat heeft de Franse krant Le Monde vanochtend gemeld op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden. Frankrijk heeft de Amerikaanse ambassadeur in Parijs op het matje geroepen, meldt persbureau AFP.

Journalist Glenn Greenwald, die de documenten van Snowden in handen heeft, en Jacques Follorou ontdekten dat de Amerikaanse inlichtingendienst tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 70,3 miljoen telefoontjes heeft afgetapt. Zij constateren dat de reactie van de Franse overheid op de Amerikaanse afluisterpraktijken, die onder meer plaatsvinden in het kader van het PRISM-programma, tot nu toe mild is geweest.

NRC-correspondent Peter Vermaas legt uit waarom een Franse reactie uitbleef:

De Fransen hebben eerder dit jaar inderdaad niet erg geschokt gereageerd op de onthullingen van Snowden. Dat was destijds volgens Le Monde om twee belangrijke redenen: ze wisten het al en ze deden hetzelfde. Ook Frankrijk zelf zou over dit soort afluisterprogramma’s beschikken. De omvang van het schandaal, 70 miljoen gesprekken in 30 dagen, vinden ministers nu wel behoorlijk schokkend.”

Ook Mexico boos na hack e-mailaccount Calderon

De spionageprogramma’s van de NSA bezorgen de VS ook problemen in Mexico. Gisteren maakte het Duitse blad Der Spiegel bekend dat de veiligheidsdienst in 2010 de e-mailaccount van de Mexicaanse oud-president Felipe Calderon heeft gehackt. De Mexicaanse regering noemde de praktijken ‘onacceptabel, onwettig en in strijd met de Mexicaanse en internationale wetten’.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vroeg in juli al tekst en uitleg aan president Barack Obama. Merkels woordvoerder noemde de vermeende spionage bij ambassades van de Europese Unie en Europese landen ‘onaanvaardbaar’ en niet van deze tijd:

De Koude Oorlog is verleden tijd.

De relatie tussen Frankrijk en de VS staat overigens niet op het spel, zegt Vermaas.

“Hoewel de Fransen geregeld rituele kritiek op de VS spuien, weet de regering-Hollande dat de twee landen elkaar in internationaal verband altijd nodig zullen hebben. De relatie gaat lang terug en is zeer innig, dat was onlangs nog te zien bij de voorbereiding van vergeldingsaanvallen in Syrië. Daar zal weinig aan veranderen.”