rechtstreeks op tv, onder leiding van Charles Groenhuijsen

Een openhartoperatie hadden we al gehad, evenals een wakkere-hersenoperatie en een niertransplantatie. In zijn televisieprogramma Operatie Live presenteert Charles Groenhuijsen op 30 oktober een keizersnede, om haf tien op Nederland 1. Tijdens de uitzending kunnen kijkers op Twitter vragen stellen aan de chirurgen en aanwezige deskundigen.

Omroep MAX, die de geboorte uitzendt, is gericht op ouderen. Zitten ouderen wel te wachten op een bevalling? Een woordvoerder van MAX: „Zo moet u dat niet zien. Een niertransplantatie is ook niet per se voor ouderen. Dit is een veel voorkomende ingreep. Iedereen kent wel iemand die er iets mee te maken heeft gehad. Aan het begin van een leven staan en dat laten zien. Dat is het idee.” De moeder wordt plaatselijk verdoofd met een ruggeprik en zal tijdens de uitzending bij kennis blijven.

Bevallen op de televisie is niet nieuw. In het SBS-programma De bevalling (1995-2007) voltrok zich het wonder aan de lopende band. In het realityprogramma Big Brother werd in 2005 een kind live geboren. Maar een rechtstreeks uitgezonden keizersnee is wel iets nieuws.

De keizersnee is de meest voorkomende operatie ter wereld. In Nederland gebeurt de procedure alleen als een natuurlijke bevalling de gezondheid van moeder of kind kan schaden. Dat is ongeveer bij 15 procent van de bevallingen. In andere landen worden keizersneden op grotere schaal uitgevoerd. In China bij bijna de helft van de bevallingen, in de VS bij één op de drie.

De naam sectio caesarea zou afkomstig zijn van de Romeinse staatsman Julius Caesar, maar volgens Plinius de Oudere is het andersom: Caesars familienaam zou afkomstig zijn van een voorouder die werd geboren ab utero caeso: uit de buik gesneden.