Indrukwekkende visualisatie van de drukte op de Oostzee

Let op: deze visualisatie is niet voor doemdenkers. Dit filmpje laat namelijk zien welke dramatische natuurramp er zou kunnen gebeuren in de Oostzee. Eventueel. Maar het geeft ook een mooi beeld van de drukte op een gemiddelde dag op de Oostzee: een komen en gaan van olie- en vrachtschepen.

Het is een kwestie van kansrekenen, redeneert maker Lauri Vanhala, dat er op een van de drukste zeeën ter wereld gemakkelijk ongelukken kunnen gebeuren. Zijn doel is beleidsmakers overtuigen van de risico’s - het filmpje werd getoond op een conferentie ter bescherming van de zee. Vandaar het onheilspellende muziekje eronder.

De Oostzee is een belangrijke handelsroute voor de export van Russische olie. Veel omringende landen maken zich hierover zorgen, omdat een olielek een ramp zou betekenen voor de zee, waar van nature weinig uitwisseling van water plaatsvindt met andere zeeën. Ook de toeristische sector rondom de Oostzee vreest voor olieverontreiniging.