Hoogleraar tandheelkunde Winkel ziet af van oratie na onderzoek

Foto ANP / Koen Suyk

De Groningse hoogleraar tandheelkunde Edwin Winkel ziet af van zijn oratie op 29 oktober. Aanleiding is het onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) naar mogelijke schending van de wetenschappelijke integriteit door Winkel en zijn collega-hoogleraar Arie Jan van Winkelhoff.

Winkel werd eind vorig jaar benoemd tot hoogleraar in Groningen. Het UMCG verwacht in december met een advies te komen naar aanleiding van het onderzoek. Het wil niet vooruitlopen op de conclusies ervan.

Winkel en Van Winkelhoff hebben verzwegen dat zij via hun bedrijf Laboral International al sinds 1998 een aandelenbelang hebben in mondspoelmiddelenfabrikant Dentaid. Dit bedrijf heeft het aandelenbezit bevestigd na berichtgeving in NRC Handelsblad.

De beide hoogleraren hebben bij hun wetenschappelijke publicaties over de kwaliteit van Dentaid-producten nooit melding gemaakt van dit financiële belang en het verzwegen voor co-auteurs. De academische wereld eist dat wetenschappers transparant zijn over zulke belangen om de geloofwaardigheid van wetenschappelijk onderzoek te waarborgen.

Het UMCG liet twee weken geleden weten geen reden te zien de twee hoogleraren op non-actief te stellen.