Hoempa met luit van brandhout

Gitarist Michiel Hollanders timmerde een contrabas met snaren van binnenbanden in elkaar en een ‘claudeviool’, een luit van brandhout die extra resoneert. Dat rammelende instrumentarium geeft de band Parne Gadje een eigen geluid, maar even belangrijk is het muzikaal winkelen in de Balkan, Griekenland en Turkije. Het Nederlandse vijftal schept op Po Drom een eigen bluesy hoempa-universum. De band gaat al vijf albums mee, maar kwam eerder als traditionele wereldmuziekband naar voren. Maar met hulp van producer Simon Akkermans (uit de Kytopia-stal) heeft Parne Gadje nu een plaat die voor een breed publiek toegankelijk is. Akkermans laat analoge, gruizige apparatuur door de studio zoemen. Op die donkere grondverf komen lichtere melodieën er mooi uit. Tempowisselingen als in Armenian Waltz beloven dat de band ook live goed uit de voeten zal kunnen.

Leendert van der Valk