Hij zegt weinig, maar maakt veel los

Zien Documentaire

Doc 25: God op IJtje

Nederland 2, 23.00-23.25u.

De korte documentaire God op IJtje is een juweeltje op de late maandagavond. En een sterk argument tegen de bezuinigingen op de publieke omroep.

Want dit is bij uitstek een programma dat de commerciëlen niet snel zullen overnemen. Doc 25 is een nieuw initiatief voor jonge documentairemakers, gefinancierd door het op te heffen Mediafonds. Vijf omroepen vertonen vanavond, morgen en woensdag zeven korte documentaires. Uiteenlopende onderwerpen – een carnavalsvereniging, zwijnenjacht, de macht van mode, kinderen op legerbasis – komen steeds in 25 minuten aan bod.

De aftrap is voor God op IJtje, van Elsbeth Fraanje. Ze volgt dominee Rob Visser, die bij alle huizen van de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg aanbelt om een praatje te maken. Niet om te bekeren, zegt hij al door de intercom.

We zien hem in totaalshots, met veel aandacht voor de fascinerende interieurs, spreken over God en geloof. Visser zegt weinig, maar maakt veel los.

De gesprekken zijn zodanig gemonteerd dat de IJburgers samenvloeien in een harmonieuze collage. Alles komt samen: montage, camerawerk en muziek zijn een ode aan deze wereld van beton en glas.

Mark Duursma