Hevige protesten in Brazilië tegen veiling van groot olieveld

Braziliaanse werknemers in de olie-industrie protesteren tegen de veiling van een van de grootste olievelden ter wereld. De regering zet militairen in.

De Braziliaanse regering zet vandaag elfhonderd militairen en twee marineschepen in om de veiling van een van de grootste olievelden ter wereld veilig te laten verlopen. Werknemers in de olie-industrie in het hele land staken en demonstreren sinds donderdag. Zij willen loonsverhoging, maar protesteren ook omdat zij vrezen dat een buitenlandse bedrijf zal profiteren van Braziliaanse olie. Vakbonden en andere organisaties hadden opgeroepen tot protest. Vandaag dient nog een rechtszaak die tegenstanders hebben aangespannen om de veiling op te schorten.

In 2007 werden voor de zuidkust van Brazilië grote hoeveelheden olie ontdekt. Het olieveld dat vandaag wordt geveild, Libra, is het grootste en herbergt het equivalent van naar schatting 8 tot 12 miljard vaten olie. Daarmee zou Brazilië de oliereserves in één klap verdubbelen.

Ondanks de hoeveelheid olie die uit het veld kan worden opgepompt betaalden slechts elf van de verwachte veertig bedrijven en consortia het inschrijfgeld voor de veiling. De grote oliemaatschappijen Chevron, ExxonMobil en BP bieden bijvoorbeeld niet mee. Shell schreef zich wel in, maar het is onduidelijk of deze maatschappij vandaag een bod uitbrengt.

De grote oliebedrijven zijn terughoudend omdat volgens hen Brazilië een te groot aandeel van de olieopbrengsten wil. Als gevolg van nieuwe wetgeving is Libra het eerste olieveld dat eigendom blijft van de staat. En de oliemaatschappij moet – na het terugverdienen van de investeringskosten – de opbrengsten met de Braziliaanse overheid delen.

Volgens analisten willen de grote oliemaatschappijen een verandering van wetgeving forceren door niet mee te doen aan de veiling. Naar verwachting zullen Chinese en Indiase staatsbedrijven vandaag wel een bod uitbrengen.