Het raadsel van de blonde engel - dit is wat er tot nu toe bekend is

Ze was het hele weekeinde te zien op het nieuws: de ‘blonde engel’ die werd gevonden bij zigeuners. Zij kon toch niet de dochter zijn van de Roma-man en -vrouw die zeiden haar ouders te zijn? En inderdaad, dat is zij niet. Wie is zij dan wel? Dit is wat er tot nu toe bekend is.

Een poster van het meisje Maria hangt in het kantoor van Smile of the Child. De Griekse politie heeft Interpol gevraagd te helpen bij de opsporing van de ouders. Vermoedelijk komen die uit Noord- of Oost-Europa.
Een poster van het meisje Maria hangt in het kantoor van Smile of the Child. De Griekse politie heeft Interpol gevraagd te helpen bij de opsporing van de ouders. Vermoedelijk komen die uit Noord- of Oost-Europa. Foto Reuters / John Kolesidis

Ze was het hele weekeinde te zien op nieuwszenders als CNN, BBC en Sky News: de ‘blonde engel’ met groene ogen die werd gevonden bij zigeuners in Griekenland. Zij kon toch niet de dochter zijn van de Roma-man en -vrouw die zeiden haar ouders te zijn? En inderdaad, zij bleken niet haar biologische vader en moeder. Een grootscheepse internationale zoekactie naar de ouders was geboren. Dit is wat er tot nu toe bekend is.

Het meisje, dat Maria wordt genoemd, werd vorige week ontdekt in een kamp van Roma in Farsala, een stadje in Midden-Griekenland. Politieagenten die op zoek waren naar drugs en wapens, kregen argwaan toen ze tussen alle donkere kinderen een blond kind ontdekten dat zich half schuilhield onder een deken. Toen de verhalen van de ‘ouders’ over het kind niet overeen bleken te komen, deed de politie een DNA-test die haar vermoedens bevestigde.


Grotere kaart weergeven

De Britse krant Daily Mail zette een ‘homevideo’ van mensen uit het kamp uit september op YouTube waarin het meisje vermoedelijk te zien is. En dansant, alleen op de dansvloer met een blonde vrouw en een man met een buikje (waarschijnlijk niet haar ouders). Ze lijkt een beetje verlegen, maar beweegt na enige aarzeling wel mee op de muziek. Andere kinderen kijken toe. Waarom is zij het enige kind dat danst? Danst ze omdat ze er zin in heeft?

http://youtu.be/G7EziLG9smc

In een ander filmpje, van het Griekse tv-station Alpha TV, danst Maria ook. De site van de krant Mirror heeft de beelden ‘geduid’. Maria zou hier 1,5 jaar oud zijn. Naast haar is vermoedelijk de vrouw te zien die zich voordeed als haar moeder. Een jongetje dat in beeld verschijnt, wordt uit beeld geduwd. Verder valt op dat ze donkerder haar lijkt te hebben dan in bovenstaand filmpje.

Maria, hier vermoedelijk 1,5 jaar oud, danst met een vrouw van wie gezegd wordt dat het haar ‘moeder’ was. Screenshot uit filmpje van Alpha TV

Het raadsel van de blonde engel

Het 5- of 6-jarige meisje was er volgens een woordvoerder van liefdadigheidsorganisatie The Smile of the Child slecht aan toe toen ze gevonden werd. Dat kwam door de omstandigheden waarin ze in het Roma-kamp leefde, zei een woordvoerder op CNN. Ze werd opgenomen in het ziekenhuis en was de eerste dagen bang en verdrietig.

Misschien was ze verdrietig en verward omdat ze was weggehaald uit de omgeving waar ze al jaren in zat. Of misschien kwam het inderdaad door de traumatische ervaring van die vermeende ontvoering.

CNN beschrijft de zoektocht naar de ouders van het blonde meisje in onderstaande video.

‘Ouders’ Maria aangeklaagd voor ontvoering, advocaat houdt vast aan adoptie-verhaal

Het koppel dat zich voordeed als de ouders stond vandaag voor de rechter en is inmiddels aangeklaagd voor ontvoering.

Het paar houdt stellig vol onschuldig te zijn. Het kind zou aan hen zijn afgestaan door haar biologische ouders. Of ze zouden haar hebben gevonden in een supermarkt. De advocaat houdt het in elk geval bij een adoptie, maar dan een die niet via de officiële weg is geregeld.

Christos Salis, 39, rechts, en zijn partner Eleftheria Dimopoulou, 40, die overigens ook papieren heeft waarin zij Selini Sali —heet. Ze poseren met ‘Maria’ in het politiebureau van Larisa. Foto AP / Griekse Politie

De ‘ouders’ van het meisje hebben veertien kinderen aangegeven bij de Griekse burgerlijke stand, waarvan er maar vier bij ze werden aangetroffen. De politie vermoedt dat de ouders frauderen om kinderbijslag te krijgen. De politie heeft sinds de verspreiding van de foto’s van Maria duizenden tips binnengekregen.