Het raadsel van de blonde engel

Een meisje (4) dat is ontdekt in een Grieks Roma-kamp, stelt de politie voor raadsels. Wie is zij en waar komt ze vandaan?

Ze is ongeveer vier jaar en heeft het vlasblonde haar in vlechtjes. Als ze is gewassen en is uitgehuild, ziet ze eruit als „een blonde engel”, constateren Griekse kranten. Maar waar komt ze vandaan?

Vorige week werd het meisje ontdekt in een kamp van Roma in Farsala, een stadje in Midden-Griekenland. Politie-agenten die op zoek waren naar drugs en wapens, kregen argwaan toen ze tussen alle donkere kinderen een blond kind ontdekten dat zich half schuilhield onder een deken.

Uit DNA-onderzoek bleek dat de man en vrouw die zich opwierpen als haar vader en moeder, niet haar biologische ouders zijn. Omdat ze steeds een andere verklaring hadden waarom het meisje geregistreerd stond als hun dochter, heeft de politie het tweetal gearresteerd op verdenking van kinderhandel. Zij moeten vandaag voor de rechter verschijnen.

Afgelopen weekeinde is Interpol ingeschakeld om de identiteit van het meisje vast te stellen. Bij de politie zijn duizenden telefoontjes binnengekomen, uit verschillende landen, van ouders die hoopten dat dit hun vermiste dochter was of van mensen met tips. Het meisje spreekt een paar woorden Grieks en Roma. De politie denkt dat ze uit Oost- of Noord-Europa komt.

De ‘ouders’ van het meisje hebben veertien kinderen aangegeven bij de Griekse burgerlijke stand, waarvan er maar vier bij ze werden aangetroffen. De politie vermoedt dat de ouders frauderen om kinderbijslag te krijgen: tussen juni en november 1993 zouden drie kinderen zijn geboren, tussen oktober 1994 en februari 1995 nog eens drie. De twee, een man van 39 en een vrouw van veertig, incasseerden bijna 2.800 euro kinderbijslag per maand.

Het tweetal heeft verschillende verhalen verteld hoe dit meisje bij hen is gekomen. Ze zouden haar bij een supermarkt hebben gevonden. Of ze zou hun zijn toevertrouwd door een Bulgaarse vrouw.

Andere Roma in Farsala hebben gezegd dat ze bang zijn voor repercussies. In Griekenland zijn de afgelopen maanden aanvallen uitgevoerd op buitenlanders, vooral door aanhangers van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. De leider van de Roma in Farsala zei, met een verwijzing naar de beschuldiging van kindersmokkel: „Dit slaat niet op ons allemaal.”

Het meisje, dat Maria werd genoemd, is toevertrouwd aan een charitatieve instelling. „Ze was bang en huilde zichzelf in slaap”, zei de voorzitter Kostas Giannopoulos. „Het heeft iedereen geraakt en helpt een groot probleem aan het licht te brengen – hoe gemakkelijk het is in kinderen te handelen.” (AP, Reuters)