Goed of niet goed: altijd bepalend

Ajax-speler Siem de Jong loodste zijn ploeg zaterdag naar een verdiend gelijkspel tegen FC Twente Niet dat hij nou zo geweldig speelde Maar de aanvoerder is onbetwist Ajax’ sleutelspeler

Sportredacteur

Zie Siem de Jong in een kolkende Grolsch Veste nu al voor de derde keer heftig gebaren en roepen naar spits Kolbeinn Sigthórsson. Achtste minuut, Ajax onder druk tegen een gevarieerd aanvallend FC Twente. Luc Castaignos speelt de bal vrij voor Jasper Cillessen, iets te ver voor zich uit, mist de kans en blesseert de Ajax-keeper. Terwijl het spel stil ligt, nemen De Jong en de verrassend op het middenveld geposteerde Daley Blind even snel hun ploeggenoot Thulani Serrero apart. ‘Ietsje meer naar links’. Zo schaakt grootmeester De Jong zich door de opening. Geen toeval dat de Twentse storm luwt.

Niet dat de aanvoerder van Ajax, met 24 jaar de oudste van zijn team, zo geweldig voetbalde tegen FC Twente. Verkeerde balaanname hier, gemiste kans daar. Soms net te laat, dan een keer te vroeg. Wellicht nog niet helemaal de juiste timing, na lange afwezigheid wegens een klaplong en hamstringproblemen eerder dit seizoen. Toch is De Jong onbetwist sleutelspeler van Ajax, ook als hij zelf niet schittert. Zaterdagavond in de Grolsch Veste, waar hij zijn ploeg naar een dik verdiend 1-1 gelijkspel loodste tegen FC Twente. En morgenavond in Glasgow, waar hij de cruciale ruimtes moet zien te vinden om Ajax aan een goed resultaat te helpen in het Champions-Leagueduel met Celtic.

Bij een overwinning heeft Ajax goede vooruitzichten op de tweede of derde plaats – en dus Europees overwinteren – in een groep met verder Barcelona en AC Milan. Maar ook de Schotten, die zaterdag teleurstellend met 1-1 gelijkspeelden bij Hibernian, hopen in de twee duels met Ajax zes punten te behalen. De ploeg van manager Neill Lennon mist morgen een aantal vaste krachten, onder wie de geschorste aanvoerder Scott Brown die tegen Barcelona rood kreeg. Juist hij is als aanjager op het middenveld van groot belang voor het energieke aanvalsspel van Celtic, door op de juiste momenten de tegenstander onder druk te zetten. „Celtic zal een beetje hetzelfde spelen als Twente”, verwacht De Jong.

Altijd oog voor de ruimtes

Ajax had zaterdag niet direct een antwoord op de creativiteit en de positiewisselingen van de thuisploeg. Het vertrek van de Deense spelmaker en kilometervreter Christian Eriksen naar Tottenham Hotspur verstoorde de balans op het Amsterdamse middenveld. Tegen FC Twente probeert coach Frank de Boer linksback Blind als verdedigende middenvelder, een positie die de international al bekleedde in de jeugd en bij zijn debuut in Ajax 1 onder coach Marco van Basten in 2008. Vooral dankzij de middenvelders Blind en De Jong krijgt Ajax controle over de wedstrijd.

Veel opvallends met de bal doet De Jong nog altijd niet. Zijn inbreng blijft onzichtbaar voor de tv-camera’s. Paar pasjes naar links, paar naar rechts. Weinig tempo maar wel altijd oog voor de ruimtes om hem heen. In de 21ste minuut knalt hij in de rebound ongewoon wild hoog over, vlak voordat de onderschatte spits Castaignos (21) na wankelmoedig verdedigen Twente op 1-0 brengt. De Jong blijft onverstoorbaar doen wat hij deed.

Vlak na rust komt de schaker met een tweede meesterzet. Zie hem roepen naar rechtsback Ricardo van Rijn: meer naar voren. Naar de talentvolle rechtsbuiten Lucas Andersen: meer naar binnen. Om zelf een paar keer precies de ruimte te vinden om gevaarlijk voor het doel op te duiken. Sigthórsson alleen voor de keeper gezet met een simpel tikje. Zelf alleen voor de keeper maar ruzie met de bal. Actie langs twee man, schot gestopt. Van dichtbij net naast met links. En dan in de 81ste minuut een één-twee met Blind, hoge bal van die laatste gemist door Twente-verdediger Andreas Bjelland, Sigthórsson 1-1. De Jong omhelst Blind.

Natuurlijk had hij een paar kansen moeten benutten, zegt de aanvoerder die de afgelopen jaren regelmatig beslissend was voor Ajax. Zoals bij de kampioenswedstrijd tegen FC Twente in 2011 en vorig seizoen in het Champions-Leagueduel met Manchester City. Gebrek aan wedstrijdritme? „Misschien was het effe wennen.”

Oud-ploeggenoot Robbert Schilder, nu wissel bij Twente, slaat hem in de catacomben op de schouder. „Au, klaplong”, grapt De Jong. Fit? „Ja, ik voelde me in de tweede helft beter dan in de eerste.” Net als coach De Boer („We waren veel, veel beter”) is hij tevreden met het spel van zijn ploeg, vooral in de tweede helft. „Zo moeten we het tegen Celtic ook doen.”